Борисов: Веруюто ни е, че власт се взима и се сдава с морал
92178
Борисов: Веруюто ни е, че власт се взима и се сдава с морал
  • Борисов: Веруюто ни е, че власт се взима и се сдава с морал

Веруюто на ГЕРБ е, че власт се взима и се сдава с морал, каза премиерът в оставка Бойко Борисов след клетвата и речта на избрания за президент Румен Радев. Това съобщи правителствената пресслужба.

"За последните години България се промени много. Сега след избори най-морално и най-честно е след като народът иска друг тип управление - ние сдаваме властта и отиваме в опозиция. Преди 20 години цитатът беше: „Власт се дава с кръв и се взема с кръв". Сега нашето верую, на ГЕРБ, е, че власт се взима и се сдава с морал. Помните ли преди пет години как посрещнаха в този парламент президента Плевнелиев - с плакати. Мисля, че днес ние демонстрирахме една европейска култура как се сдава властта", каза Борисов.

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

Попитан за мнението му относно репликата на избрания за президент Румен Радев към народните представители, че им остава една седмица, премиерът Борисов посочи, че този срок е и за депутатите, и за встъпващите в длъжност: „Едно е да имаш програмна декларация, едно е да четеш неща, които искаш да бъдат направени - то всички ги искаме, а трето и четвърто да се направят", каза той. Според Борисов президентът Радев има редкия шанс да назначи служебно правителство и то да реализира визията му, „така че това, което прочете, за няколко месеца може да е факт". Много неща искаме да се случат бързо, те не се случват - стават бавно, такъв е животът. Надявам се да се ускорят", каза министър-председателят и призова за повече оптимизъм в днешния тържествен ден.

Първите думи на Румен Радев официално като президент (ВИДЕО/СНИМКИ)

Борисов изрази резервите си към реакцията на част от народните представители по повод на казани от президента Радев реплики, както и че той им е отговорил, защото „като президент на всички българи... той е и техен президент". „Аз винаги съм бил със съзнанието, че съединението прави силата. Ако съумеем всички заедно да си направим държавата по-добре, независимо от диаметрално противоположните виждания, които имаме, ще е в полза на хората", каза министър-председателят в оставка.

Премиерът посочи, че правителството оставя държавата с максимално добри параметри и отбеляза като коректно спрямо президента Радев решението да не номинира началник на отбраната и еврокомисар. „Не го направихме, защото считаме, че след като на него са му дали повече гласове - това е демокрацията, сме длъжни да се съобразим с волята на хората. И се надявам, когато ние победим, така да се съобразяват и с нашата воля", допълни Борисов.