Борисов се провали с боклука на столицата, заяви президентът
Борисов се провали с боклука на столицата, заяви президентът / Sofia Photo Agency, Надя Коцева

„Провал при решаването на кризата с боклука на София има, но той е изцяло за кмета Бойко Борисов и Столичната община”, заяви президентът Георги Първанов и допълни, че провалът е заради това, че толкова години не е бил построен завод за преработка на отпадъци. Първанов участва в откриването на международна конференция "Сигурността в Югоизточна Европа - Публично-частното партньорство и критичната инфраструктура", която се провежда под неговия патронаж в София. Президентът заяви, че е учуден от действията на Бойко Борисов за критиките и забележките относно кризата с боклука.

„Трябва да се търсят инвестиции в политики, а не да се раздават пари на една или друга група”, каза Първанов по отношение на бюджетния излишък.

Държавният глава коментира и новия военен закон, който до известна степен ограничава правомощията на президента. Той заяви, че още по време на консултативния съвет по национална сигурност е имал възможност да се изкаже критично по отношение на някои точки в Закона. Първанов заяви, че към момента се въздържа от реакция, но не изключва варианта да наложи вето върху новия закон, тъй като няма необходимото обяснение защо се ограничават част от правомощията на президента.

В изказването си пред делегатите на конференцията Георги Първанов се обяви за създаване на нова стратегия за сигурност, която да бъде подложена на широко обществено обсъждане. Той се обяви още за създаването на съвместни регионални звена за бърза реакция при бедствени положения. По думите му пожарът в Рила е показал, че държавата ни се нуждае от координация в областта на сигурността.