Борисов: Нямаме конфликт с президента за модернизация на въоръжените сили и изтребителите

Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев
Премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов заяви след провелото се днес заседание на Консултативния съвет по национална сигурност, че няма никакъв конфликт между него и президента Румен Радев за модернизацията на въоръжените сили и изтребителите.
 
"Аз четох много внимателно решението на служебното правителство, където пише решението да се вземе след това. По тази тема много ясно и точно, понеже и аз съм офицер и съм завършил такова училище, мога да споря много за кое е майката или царицата на боя - това е пехотата. Това е доказано във всички военни доктрини, че където не мине пехота, няма спечелена война. Затова казахме следното - нищо не отменяме. 2024 г. е крайният срок, когато трябва да се достигне 2% от БВП. Това са търговски преговори, дали са танкове, самолети или кораби, няма значение. Фирмите, които ги произвеждат в света са няколко държави и те печелят много големи пари от тях", обясни Борисов.

Какво се реши на Консултативния съвет по национална сигурност?
 
Той подчерта, че двамата с Радев нямали никакъв спор, че трябват нови самолети, нови танкове, бронетранспортьори и т.н, но срокът за 2% е до 2024 г.
 
"Затова исках да видя решението днес на служебното правителство, защото то няма решение, решението е да се вземе решение, то идва при нас. Там са подредили трите основни държави, които произвеждат самолети да се водят преговори. Колегите сега ще отидат, ще проведат преговори и единствената задача, която ще получат от мен е да направят така, че в следващите 15-20 години на вноски да ги плащаме. Така ще можем да модернизираме не само самолетите, но и сухопътните войски и флота. Всички родове войски имат нужда, затова имаме единомислие по въпроса", заяви премиерът.
 
Аз не казвам да се поставят изтребителите на първо място, а да се поставят трите рода войски едновременно и да се отложи във времето на по-малки вноски за по-дълго, за да вървят всички проекти. Това каза сега и президентът. Опит да се намери конфронтация може да се търси, но ние спорим като различен род войски. Аз съм защитник на сухопътните войски, той на авиацията. Но и двете са важни и ще ги направим. Като знам при Плевнелиев какви номера му правиха, какво отношение имаше на партиите, които не го бяха подкрепили на избори, президентът Радев се радва на едно прекрасно отношение от всички“, категоричен бе Бойко Борисов.

Радев: Опасната тенденция за отлив на кадри от армията трябва да се прекрати

"Мисля, че днес всички дадоха един добър тон за първия КСНС на президента Радев", допълни премиерът.
 
"Не само, че се обединихме около предложенията, които даде, но беше много нормален и конструктивен диалог. Той правилно благодари на всички участници. Присъствал съм на КСНС-та, на които не можеше да се чуем. Всички минаваха под какви ли не подвиквания, а сега беше един нормален съвет. Колегите от службите и от ПГ, и министрите да кажат това, което считат за нужно", каза премиерът и допълни: "Мисля, че имаше смисъл и по много въпроси намерихме решение".

На въпрос кои закони трябва да се променят, за да не се позволява намеса на чужди държави във вътрешните ни политически дела, Борисов посочи, че това е работа на парламента, тъй като в момента те ще коментират и Закон за вероизповеданията, ИК, за уседналостта.
 
"Нека да не изземваме функциите на НС. Факт е, че го записахме в решенията, за да се разгледа в парламента", каза премиерът.

Борисов се обяви за разсекретяване на стенограмата за КТБ
 
"Г-н Сидеров попита президента дали ще се разсекретява тази стенограма, защото те губят смисъл иначе Консултативните съвети, защото има заплахи - и външни. Ако се коментират на широка основа ще ни създадат и дипломатически проблеми на страната. Затова е този съвет при президента, където бихме могли притесненията, опасенията и на службите, и отделните министри да се кажат. Президентът каза, че поема пълния ангажимент да не се разсекретява, иначе по-добре медиите да са там по време на заседанията. Обеща на Сидеров, че няма да се разсекретява", посочи Борисов за стенограмата от днешното заседание.
 
На въпрос за стенограмата за КТБ и дали ще се разсекретява от президента, Борисов посочи: „За КТБ той отговори, че ще я разсекрети, ние какво да кажем. Въпросът е, че ако това стане практика КСНС трябва да се провежда в присъствието на медиите“, каза Борисов.