/ МС
Ние сме единствената държава, която по време на пандемия повишава на положителна перспектива кредитния си рейтинг, заяви премиерът
"Фич" обяви тази нощ повишаване на перспективата на дългосрочния рейтинг на България в чуждестранна и местна валута от стабилна в положителна. Това каза министърът на финансите Кирил Ананиев във видео, излъчено чрез Фейсбук профила на министър-председателя Бойко Борисов. С тях е министърът на образованието Красимир Вълчев.

"В съобщението на рейтинговата агенция са посочени факторите и причините, заради които те ни дават тази по-висока оценка. На първо място е нашата възможност да се справим с рисковете, които стоят от пандемията. Ние показахме много добри резултати в периода ан пандемията и те оценяват тези наши действия. Оценяват също така и по-доброто икономическо развитие за страната, както и политическата обстановка и стабилната политическа среда, в която се развива нашата страна", коментира министърът на финансите.

Fitch Ratings повиши перспективата пред рейтинга ‘BBB’ на България

Фактори, които биха могли да доведат до повишаване на рейтинга са според "Фич" е неблагоприятно политическо развитие, които да намалят доверието в икономическото възстановяване. "Неблагоприятно политическо развитие е сегашната коалиция да не управлява", няколко пъти подчерта премиерът Бойко Борисов.


"Неблагоприятно политическо развитие е сегашната коалиция да не управлява. Сегашната коалиция получава стабилна положителна перспектива. Неблагоприятно - идват други и спираме да си говорим за тези неща", каза Борисов.

По думите му после ще се питаме защо сме върнали държавата две-три години назад.

Министър-председателят коментира, че опонентите му се опитват да се оправдаят, че случващото им се било заради ГЕРБ преди тях.

"Обаче като дойде ГЕРБ на власт - всички фондове работят до ден днешен. При някаква политическа промяна, за тях промяната е несигурност, защото елементарно е да се види, когато сме ние, е оценките са стабилни, положителни, най-добри. Когато обаче има риск те веднага казват - от несигурни резултати от изборите", изтъкна премиерът.

Спасението е мощна армия от преболедували с антитела и мощна армия от ваксинирани. Това каза още премиерът Бойко Борисов. По думите му тогава икономическите данни ще бъдат още по-добри. "Благодаря нека това да се има предвид, когато говорят за дългове, когато говорят за разруха и тези глупости, когато има оценката на най-добрите", допълни още премиерът Борисов.

Той отбеляза, че след като вчера се е накарал, сме завършили деня с 14 хил. ваксинирани. "От сутринта в 7.00 се ваксинират. Министър Ангелов съм го оставил по опашките. Тези, които се назландисваха сега, нека да видят как се ваксинират хората. Това ние спасението", отчете премиерът.