/ пресцентър, Министерски съвет
Ако не се води мъдра политика, става опасно, миграционната вълна винаги е била близо. Това заяви премиерът Бойко Борисов от ГКПП „Капитан Петко Войвода“.

„Ако водим разумна политика, няма опасност. Затова колегите са тук. Ако не се води мъдра политика, става опасно. Миграционната вълна винаги е била близо”, коментира Борисов.



Българският премиер посрещна на границата председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. След това лично ги откара с автомобила си до чакащите хеликоптери, с които ще покаже част от южната граница на страната ни, която е външна за Европейския съюз.
 

Борисов граница председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
пресцентър, Министерски съвет


„Целият регион е в подем. Идват много туристи“, отбеляза българският министър-председател. По думите му е важно да бъде проявен разум и да се намери решение за проблемите в региона. „Истината е в политическо и дипломатическо решение. Иначе сме изключително  добре подготвени, години наред, но дипломацията е на първо място“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.
 

Борисов граница председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен
пресцентър, Министерски съвет


Председателите на ЕК и Европейския съвет пристигат у нас, Борисов ги посреща (ВИДЕО)

"От 1 март въведохме тол систама. Много трудно, но успяхме, това са рамките", разказа Борисов, преминавайки покрай рамка на тол системата. Той уведоми гостите, че в близост се намира АМ "Марица" и се правят нови пътища, които се финансират с евросредства.

Той запозна Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел със строежа на интерконектора с Гърция

"Днес подписахме договора с "Газпром" и благодарение на много добрите преговори и помощта на ЕС постигнахме цена с над 40% по-ниска", похвали се премиерът.


 
"Винаги сме водили мъдра и разумна политика и сме си подсилили всички КПП-та, граници, огради. Просто работим тихо, разумно. Не работим срещу нашите съседи и смятам, че това се оценява високо в Европа. И вие спите спокойно", добави той.

„Бежаците бяха в Харманли, „Овча купел”, забравили сте. Към днешна дата няма бежанци у нас. Дайте да не плашим хората, няма наплив. Чухте и от нашия съсед – пазим морската и сухопътната граница. Моята тактика е за добросъседство и мир", каза още Борисов.





„Контролираме цялата екватория. От Босфора излезе ли лодка, ние я виждаме. Огромни съоръжения, инвестирали сме средства. Има термокамери, сензори и датчици. Трябва да караме 2 часа покрай границата, за да я видите цялата. И ще стигнем до Черно море. Всичко се обработва по тези земи, много се работи. Днес е Национален празник, но много хора работят. Първият, който дойде на границата, беше Дейвид Камерън, А Виктор Орбан дойде и ме попита, може ли моята ограда да е по-голяма от неговата. Аз си мълча, не се фукам", разказа Борисов по време на полета над границата.