Борисов и Путин разговаряха по телефона

Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов / БГНЕС
Руският президент Владимир Путин и българският премиер Бойко Борисов са обсъдили в телефонен разговор енергийните проекти на територията на страната ни. Борисов е запознал Путин с развитието на темата за Западните Балкани, върху която акцентира Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура. Това съобщава правителствената пресслужба.

Коментирано било и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство на Съвета на ЕС. Путин е поздравил Борисов по случай националния празник на България.

Борисов с нова идея за бъдещето на АЕЦ „Белене“

Българският премиер е представил идеята си за развитие на проекта за АЕЦ „Белене“ като общобалкански и посочил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин е изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта, се казва в съобщението.

Владимир Путин
БГНЕС

По време на разговора е било обсъдено развитието на газовия хъб „Балкан“ и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка било коментирано и изграждането на газопровода „Турски поток“, като руският президент е посочил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов е информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан е бил и вариант за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори на Западните Балкани

Бойко Борисов и Владимир Путин са подчертали, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено е било, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.