Извънредното положение не трябва да асоциираме с танкове, опасността е от много тежка епидемия. Това коментира относно обявеното в България извънредно положение юристът Борислав Цеков в NOVA.

„Като се каже извънредно положение, първата ни асоциация е за танкове и т.н. Не сме в условия на такова извънредно положение. В случая опасността е свързана с една много тежка епидемия и опасност от нейното разрастване на територията на Република България. Имаме по-голяма централизация на самата изпълнителна власт”, каза Цеков.

Щаб под ръководството на Иван Гешев ще следи за спазване на извънредното положение

Юристът посочи, че с обявяването на решението за извънредното положение е трябвало да бъдат изяснени още няколко неща, които се изискват от международните стандарти.

"Трябваше да се посочат извънредните мерки, които ще бъдат прилагани, и заедно с това да се посочат онези права на гражданите, които ще бъдат ограничени, както и териториалният обхват на ограниченията. И нещо, което е много важно - и властите, и ние като общество трябва да сме наясно, че тези мерки имат временен характер", подчерта юристът.

Изявленията на Борисов и кризисния щаб вече само с жестомимичен превод (ВИДЕО)

Целта е мерките да бъдат отменени с отпадането на извънредното положение, добави той.

"Властите сега имат за цел сега да опазват живота и здравето на населението. И ние трябва да сме дисциплинирани и мобилизирани, но ролята на властите не е да репресират гражданите. Затова за тези ограничения, които ще нанесат тежки щети, трябва да се премисли пакет от мерки, който да компенсира макар и частично", поясни Цеков.

"Галъп": Българите са готови на ограничения, за да спрем коронавируса (ГРАФИКИ)

Той допълни, че извънредното положение не означава парализа на живота и трябва да имаме съзнание, че това ще отмине.

„Добре е да се активизират контролните механизми, за да се следи дали мерките се спазват”, заключи Цеков.