Болниците дават на съд фиксираните бюджети
Болниците дават на съд фиксираните бюджети / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Болниците дават на съд фиксираните бюджети
72863
Болниците дават на съд фиксираните бюджети
  • Болниците дават на съд фиксираните бюджети

Държавни, общински и частни болници днес внесоха жалба във Върховния административен съд срещу твърдите бюджети на болниците, които бяха въведени с постановление на Министерския съвет.

Надеждата на болничните директори е или съдът да спре постановлението, или правителството да го отмени - в противен случай фалитите били неизбежни.
Пред Дарик д-р Неделчо Тотев, директор на болницата в Чирпан, обясни, че към момента Здравната каса е платила на повереното му лечебно заведение едва 61% от изработеното.

Постановлението дава право на финансовата институция сама да решава на кои болници да изплаща допълнителни средства и на кои не.

Директорите на държавни, общински и частни болници смятат, че въпросното постановление ще накаже добре работещите от тях, което от своя страна ще лиши пациентите от нормален достъп до лечение. Коментира председателят на Сдружението на общинските лечебни заведения и шеф на чирпанската болница д-р Неделчо Тотев.

„Постановление 94 всъщност е преиздадено с една лека промяна, която в случая е съществена, защото регламентира твърдите лимити. Това е дребната промяна, което обърна колата. В момента са ни платени 61% от заработеното, как да продължим да работим? И това е за всички болници, нашата не е изолирана", обясни Тотев.

Целта на жалбата е отмяна на тези ограничаващи мерки, добави той. В нея са се разписали както представители на държавни, общински и частни болници, така и председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Преди дни той припомни, че постановлението на министерския съвет е в противоречие с редица закони и с Конституцията. Заложените в него правила според специалисти ще се отразят най-пагубно върху общинските болници. Някои техни директори дори прогнозираха фалит до не повече от два месеца след влизането му в сила.