Българската народна банка не е обявявала за своя цел създаването на „българска инвестиционна златна монета“. Това заявиха от БНБ във връзка с предстоящото пускане през следващата година на четири златни монети без предварително обявен тираж.

По някои параметри тези монети имат някаква прилика с инвестиционните златни монети, емитирани от големите монетни дворове по света, сред които Австрийската филхармония, Американския орел, Крюгерранд и др.

„От 2024 г. Българската народна банка въвежда нова практика, при която всяка година ще пуска в обращение до 4 възпоменателни монети годишно, които са без предварително определен тираж. Тези монети са златни с проба 999/1000, с различни номинали – 10 лева, 20 лева, 50 лева и 100 лева, различни тегла, определени така, че да отговарят на части от унция, каквато е международната практика, а именно: 7.78 грама (¼ унция), 15.55 грама (½ унция), 23.33 грама (¾ унция) и 31.10 грама (1 унция), и размери (съответно 22 мм, 24.5 мм, 26.5 мм и 30 мм), както и с общ дизайн на обратната страна, на които всяка календарна година на лицевата страна на монетата ще се сменя единствено годината на емисия“, заявяват от Централната банка.

Възпоменателните монети без определен тираж ще се продават от БНБ по цена различна от номиналната им стойност, която ще се определя и актуализира съгласно приложимите вътрешни правила на Българската народна банка. Освен тези четири златни възпоменателни монети Българската народна банка ще продължи да емитира и до 6 възпоменателни монети годишно с определен тираж.

БНБ пуска сребърна монета за Българския олимпийски комитет

Видно от това е възможно да се открият прилики със златни монети като посочените във Вашето запитване, но Българската народна банка не е обявявала за своя цел създаването на „българска инвестиционна златна монета“, заявяват от БНБ.

Към настоящия момент няма одобрен от Управителния съвет на Българската народна банка проект за дизайн за тези монети. Единствено, което се знае е, че те ще се казват „Богородица – Златната ябълка“.

Възпоменателните монети, посветени на Богородица са сред най-популярните, търсени и харесвани монети, емитирани от Българската народна банка. До момента са емитирани следните златни монети: Богородица с Младенеца, емисия 1999 г., Богородица, емисия 2003 г., Богородица Пътеводителка, емисия 2011 г., както и Благовещение, емисия 2017 г., съдържаща канонично изображение на Богородица и Архангел Гавриил.

„Традиционно златни монети с изображение на иконата се използват като подарък по всякакви и различни поводи, както и с инвестиционни цели, когато за съответната монета са изпълнени изискванията за инвестиционно злато в Закона за данък върху добавената стойност. За общ дизайн на обратната страна на обявените от Българската народна банка златни възпоменателни монети без предварително определен тираж ще се използва иконата „Св. Богородица – Златна ябълка“, препоръчана от Светия синод. Тази икона на Божията Майка, позната още като „Златна Ябълка“, е от XVII век и се пази в храма в квартал Горни Воден на Асеновград“, заявиха от БНБ. 
БГНЕС