Цяла нощ хора чакаха на опашка пред централния вход на БНБ, за да се сдобият с възпоменателната монета по повод 200-та годишнина от рождението на Найден Геров.

Георги Димитров

“От 23 часа стоя пред банката, студено е, но температурите не са толкова ниски”, това заяви за БГНЕС Георги Апостолов, част от чакащите да се сдобият с възпоменателната монета, след което сподели, че засега ще я запази за себе си. “Ще изчакам в даден за мен период да я продам, но засега ще я съхраня, понеже инфлацията е много висока и се очаква цената да се вдигне”, коментира още той.

БГНЕС

Христо Христов пък заяви, че чака на опашка от 8 часа. “Събирам монети, а в същото време и продавам, защото за някои моменти на вторичния пазар цените стигат до 10-15 пъти над цената”, обясни още той, след което допълни, че засега монетата на Найден Геров ще бъда запазена.

БГНЕС

Все пак имаше и хора, които идваха току що. “Сега пристигнах, ще се запиша в списъка, пък да видим дали ще има монета за мен. Ако получа такава, ще я запазя”, заяви Васил Ганчев.

Георги Димитров

От 6 февруари 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от рождението на Найден Геров“ от серията „Българско възраждане“.

БГНЕС

Цената на монетата при пускането ѝ в обращение е 114 (сто и четиринадесет) лева.

Георги Димитров

Монетата ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

До края на работния ден на 6 февруари 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД за продажба в техните офиси и клонове.
БГНЕС