/ БТА
97 068 украинци са регистрирани под временна закрила у нас. А в страната към момента пребивават 102 032 граждани на Украйна - това е колкото населението на област Шумен. Това каза на брифинг председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

И допълни: "В момента тече подготовката за приключване на фаза 1 – настаняване на бежанците в хотелите. Към 31 май всички хотели, които са заявили желание да посрещат туристи, трябва да бъдат освободени. В ход е подготовката за това как хората, настанени в различните хотели, да бъдат прехвърлени по най-безпроблемния начин към други места за настаняване. 59 085 души и са предупредени, че трябва да освободят хотелите. Към момента има около 33 000 места, в които да бъдат настанени бежанците от Украйна".

По думите ѝ това са основно ведомствени и общински бази, като продължава идентифицирането на нови места.

"Разчетите за средствата, които до момента са разходвани, ще бъдат предоставени на създадените структури към Европейската комисия. Очаква се голяма част, ако не и всички разходи, направени от българската държава, да бъдат покрити от създадените и насочени средства по европейски проекти и програми", обясни Тошева.

Тя уточни, че Министерството на транспорта е отговорната институция, която прави разчетите за това как да бъдат транспортирани украинските граждани.