Близнашки: Ваньо Танов е правилният избор
Близнашки: Ваньо Танов е правилният избор / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Служебният премиер Георги Близнашки определи Ваньо Танов като перфектен професионалист. „Ако в началото имах някакви колебания с оглед на обществените реакции, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници" е изключително тежко и там трябва да влезе опитен човек, който познава работата и да я свърши в най-кратки срокове", заяви Близнашки пред Нова телевизия на въпрос ще махне ли Танов или ще изчака той сам да се махне.

По думите му обвиненията срещу Танов са се оказали несъстоятелни, тъй като прокуратурата прекрати следствието относно записите между разговорите му с Бойко Борисов.

„Положението в Митниците е драматично, губим огромни средства. През месец юли миналата година са задържани 3,8 милиона къса цигари. Към днешна дата за тази година са само 800 000, а потреблението не е намаляло. Държавният бюджет губи огромни средства и трябва да се действа без никакво отлагане. При други обстоятелства бих търсил нов човек, но няма време за губене", обясни министър Близнашки.

Той допълни, че някой трябва да запретне ръкави и да свърши работата в най-кратки срокове.

„Това, което той прави през първите дни, ме удовлетворява. Надявам се, че това ще даде бързи резултати", каза още служебният премиер.

Служебните министри не са изхабени в политиката

„Основната маса министри от служебното правителство са млади хора с добро образование и чудесна експертиза. Те не идват от тези среди, за които се говори. Те са нови и не са изхабени в политиката. Това е страхотен шанс за тях. Преизпълнени са с енергия и амбиция да се докажат. Затова нямам притеснения. Това не са партийни кандидатури", заяви още пред Нова служебният премиер.

„Медиите ще ме нападат и аз не съм изненадан от това, защото нашето правителство дойде на власт след 1 година протести. Не съм изненадан, че има атаки, по-странно щеше да е, ако ги нямаше", допълни той.

„Не сме обърнали протеста срещу себе си. Полагат се огромни усилия да се разбие онази крехка солидарност, която се появи между различни обществени среди, които участваха в протеста. То беше разнородно движение - бунт на гражданското общество срещу диктатурата на олигархията, а тя няма да се остави да загуби своите позиции толкова лесно. Контактувам много интензивно с хората от протеста. В края на седмицата ще се срещна с Ранобудните студенти, „Протестна мрежа" и еколозите. Сред тях няма „службогонци", каза Близнашки.

Източник: NovaNews.bg