Близнаков иска одит от Сметната палата за своя мандат
Близнаков иска одит от Сметната палата за своя мандат / cнимкa: БГНЕС

Всички данни по образуваните от Военна прокуратура досъдебни производства срещу висши офицери са предоставени от Министерството на отбраната, съобщи министър Николай Цонев след заседание на парламентарната комисия по отбрана, на което се обсъдиха и скандалните продажби и замени на военни имоти.

Министър Цонев не даде подробности за досъдебните производства срещу бившия вече директор на Военната академия Евгени Манев, заместник финансовия началник на Сухопътни войски Димитър Ватралев и длъжностни лица от военното ведомство. Той се ограничи с квалификацията, че са започнали проверки.

Относно скандалите с продажби, замени, апортиране и предоставяне право на строеж на военни имоти, председателя на военната комисия в НС Ангел Найденов каза, че са разгледани доклади на Сметната палата за управление на военните имоти от 1998 до края на 2005 година, както и за състоянието на дружеството в ликвидация „Воинтех” и на Агенция „Държавна собственост” във военното министерство. Освен това е решено да се създаде работна група към комисията, която да анализира и предложи законодателни промени, а Военната прокуратура да извърши допълнителни проверки.

Комисията е приела предложение от бившия военен министър Веселин Близнаков да се извърши одит на Сметната палата за неговото управление на министерството. Предшественикът му Николай Свинаров каза, че има само една забележка от Сметната палата за неговия мандат, а именно, че жилищата на военни се давали по базисна, а не по реална цена. Той подчерта, че сделките при него били прозрачни. От своя страна обаче настоящият военен министър Николай Цонев подчерта, че оповестяваните сега нарушения от Сметната палата и ревизия на военното министерство при разпореждането с военни имоти са били отбелязани и в докладите на служба "Сигурност" при предшествениците му. Комисията обсъди и ротацията на българския контингенр в Ирак. Председателят й Ангел Найденов уточни, че тя ще се извърши от 15 юни до средата на юли. Хуманитарната мисия по охрана на бежанския лагер "Ашраф" е приключила. Следващият ни контингент ще охранява базата за задържани лица с цел тяхната ресоциализация "Кропър"