Близнаков: Етническият модел е подложен на изпитание!
Близнаков: Етническият модел е подложен на изпитание! / netinfo

Министърът на отбраната Веселин Близнаков предупреди в лекция във Военната академия „Георги С. Раковски”, че българският етнически модел е подложен на изпитание. При откриването на новата учебна година Близнаков обяви: „Нашето най-голямо постижение от времето на прехода – етническият модел, е подложено на изпитание и трябва да се доразвие и актуализира, ако искаме да бъде гарантиран етническия мир.”

След лекцията Веселин Близнаков уточни, че е имал предвид „етническия модел” в неговия международен контекст и допълни: „Тъй като България се гордее с този етнически модел и с етническия мир, тук на Балканите, което за нас е много важно, ние трябва да продължим да го развиваме. Подложени сме на изпитание разбира се, когато имаме предвид какви предизвикателства има в Западните Балкани, ние трябва да продължим да бъдем пример в това отношение, за етнически мир, за етническо съгласие. Да се оптимизира, да се работи в тази посока непрекъснато. Той ни е даденост, от която ние да се ползваме”.

По повод някои настроения срещу разширяването на участието на армията в задгранични мисии и около дебата за изпращането на български военни в Южен Ливан, Близнаков обяви, че има много малко прилики между България и Швейцария, за да можем да не се ангажираме с подобни ангажименти и поясни: „И Швейцария и Финландия и Австрия са неутрални във военнополитически план страни, по силата на международни договори и гаранции. Истината е, че никой, никога не е предлагал такива гаранции на България. Неутралитета не пречи на Швейцария да участва в мироопазващи мисии зад граница. За съжаление не липсва популистки опити да се използват настроенията срещу военното ни присъствие в чужбина. Често се „налива масло в огъня” на един примитивен, изолационистки национализъм”, смята Близнаков.

За пореден път министърът на отбраната отхвърли обвиненията на местните жители край хасковския военен полигон „Корен”, че авиационно учение е предизвикало големия пожар в района на 29 август, а началникът на Генералния щаб генерал Златан Стойков призова местните институции да установят дали пожарът е умишлен.