Бившият шеф на НАП: Гриша Ганчев не ме е заплашвал
Бившият шеф на НАП: Гриша Ганчев не ме е заплашвал / снимка: БГНЕС
Бившият шеф на НАП: Гриша Ганчев не ме е заплашвал
81260
Бившият шеф на НАП: Гриша Ганчев не ме е заплашвал
  • Бившият шеф на НАП: Гриша Ганчев не ме е заплашвал

Бившият шеф на НАП Красимир Стефанов отказа да е страна по делото срещу Гриша Ганчев и отрече да е бил заплашван от него. След дълго отлагане процесът срещу ловешкия бизнесмен стартира в Специализирания наказателен съд. Ганчев има повдигнати три обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за укриване на ДДС в размер на над 700 хил. лева, както и за заплаха за убийство на бившия шеф на НАП.

Скандалната "Захарна афера" най-накрая стигна до съд след зрелищната акция на ГДБОП и НАП в офисите на "Литекс комерс" през 2012 г.

В края на май делото претърпя фалстарт заради непредставени протоколи. Днес, въпреки че съдът даде ход на процеса, адвокатите на подсъдимите поискаха незабавното му прекратяване.

Фалстарт на делото срещу Гриша Ганчев

„Делото се води срещу личности, а не за престъпни деяния. Това наистина е така. Но така или иначе, ние сме в съд и ще спазваме правилата на съда такива, каквито са. Не мисля, че общественото мнение е негативно. Разбира се, че има от страна на прокурорската институция явна предубеденост и тенденциозност. Неслучайно в указанията си и двете съдебни инстанции са посочили, че в обвинителния акт и в обвинението трябва да бъде изяснена йерархията на онази група, която прокуратурата твърди, на кого какво е възложено, че това не може да бъдат служебните му задължения, които тези хора са длъжни да изпълняват", коментира защитникът на Гриша Ганчев Татяна Дончева.

Според държавното обвинение ловешкият бизнесмен е ръководил банда, укрила данъци за 711 580 лева. Като нейни членове са обвинени синът му Данаил и още осем души. Едно от обвиненията срещу Ганчев е за заплаха за убийство, отправена срещу бившия директор на НАП Красимир Стефанов. Стефанов дойде в съдебната зала, за да заяви, че не желае да е страна в процеса и отрече да е бил заплашван от Ганчев. „Не мога да коментирам, делото е секретно", каза той пред представителите на медиите. В отговор на журналистически въпрос по повод на това, че са го заплашили с убийство, той каза „Така беше пресъздадено. Не мога да коментирам, мен никой не ме е заплашвал".

Гриша Ганчев заплашвал с убийство шефа на НАП

Стефанов отказа повече подробности по случая с мистериозните заплахи за живота му. Още по време на миналото съдебно заседание обаче адвокатът на Ганчев Татяна Дончева цитира негови показания по делото, в които той обяснява, че е бил заблуден от полицията по отношение на заплахите за живота му от тогавашното ръководство на МВР.

Спецсъдът отказа да прекрати делото, като не се съгласи, че прокуратурата не е спазила всички срокове при внасяне на обвинителния акт, след като той вече веднъж беше върнат. Освен това съдът не се съгласи със защитата, че прокуратурата не е отстранила всички нарушения в обвинителния акт, който беше върнат. Делото продължава с разпит на свидетели на следващите заседания.