Гриша Ганчев заплашвал с убийство шефа на НАП
Гриша Ганчев заплашвал с убийство шефа на НАП / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Надя Коцева
Повдигнаха две обвинения на Гриша Ганчев
53888
Повдигнаха две обвинения на Гриша Ганчев
Петър Чалъмов
  • Повдигнаха две обвинения на Гриша Ганчев
  • Петър Чалъмов

Ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев е заплашил с убийство шефа на данъчните Красимир Стефанов. На Ганчев са му повдигнати две обвинения за закана за убийство и за ръководене на престъпна група, съобщиха от специализираната прокуратура.

Гриша Ганчев е обвинен и за отправена закана за убийство спрямо директора на Националната агенция по приходите Красимир Стефанов. Според отлично информиран източник заплахата е отправена веднага след началото на операция "Захар". Шефът на НАП сам е подал сигнал до полицията веднага след това. На Стефанов е осигурена полицейска охрана, потвърди за Дарик шефът на СДВР старши комисар Валери Йорданов. Той отказа да коментира кога е постъпил сигналът за това, че е заплашван с убийство.

Според обвинението заплахите за убийство, отправени от Гриша Ганчев към шефа на НАП, са направени по телефона и чрез посредник. Това обясни за Дарик адвокатът на Ганчев Петър Чалъмов. Посредникът, по думите на адвокат Чалъмов, е подчинен на Красимир Стефанов. "Правен абсурд е, не може едно лице да бъде заплашвано посредством друго лице", коментира Чалъмов.

Пред Дарик Гриша Ганчев отрече всички обвинения.

Според събраните до момента доказателства Ганчев е ръководил престъпната структура, заради която на 11 май 2012 г. бяха привлечени като участници общо шестима души, сред които и синът му Данаил Ганчев, съобщи за Дарик говорителят на Специализираната прокуратура Пламен Марков.

На Гриша Ганчев му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 500 000 лева, предвид имотното му състояние. Това е най-голямата парична гаранция, налагана до момента в България. Най-голямата сума, налагана досега, е на бизнесмена Христо Ковачки, на когото беше взета гаранция от 300 000 лева по дело за неплатени данъци. Освен това на Гриша Ганчев е наложена забрана да напуска страната. Той обаче не е арестуван заради здравословното му състояние.

Ако в определения срок Гриша Ганчев не плати гаранцията, той ще бъде задържан.

Все още защитниците на Ганчев не са взели решение дали да обжалват гаранцията, определена на Гриша Ганчев. Според адвокат Петър Чалъмов интересен е фактът, че до момента на производството, образувано за акция "Захар", престъпната група е била с един ръководител, а сега става ясно, че тарторът е бил друг - Гриша Ганчев.

Преди седмица Специализираният апелативен съд остави за постоянно в ареста сина на ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев - Данаил, и останалите четирима, заловени при акция "Захар". Според разследващите те са участвали в банда за данъчни измами, ощетила държавата с над 200 000 лв. през февруари и март. По време на разследването е станало ясно, че фирмата на Гриша Ганчев "Литекс Комерс" е регистрирала 350 000 лева ДДС за май. Това обаче не промени решението на магистратите, които оставиха задържаните в ареста за постоянно, основавайки се на записаните със специални разузнавателни средства телефонни разговори между Ганчев-младши, Димитров и Милко Талев. В деня, когато бе задържан синът му, Гриша Ганчев отрече пред Дарик да е източвал ДДС, чрез която и да е от неговите фирми.