Без изселнически вот наесен?
Без изселнически вот наесен? / netinfo
Изселниците в Турция няма да могат да гласуват на местните избори. Това стана ясно, след като правната комисия в парламента реши, че право на глас наесен ще имат българските граждани, които имат най-малко шест месеца преди вота адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес у нас.

Въпреки настояването на ДПС, подкрепяно от БСП, изискването за право на глас да бъде адресна регистрация по постоянен или настоящ адрес на територията на съответната община или кметство, с гласовете на опозицията и НДСВ, по предложение на Анелия Мингова правната комисия реши, че „имат право да гласуват първо тези, които имат най-малко шест месеца едновременно постоянен и настоящ адрес в едно и също населено място, респективно община. Ако настоящият адрес е променен повече от шест месеца преди датата на изборите, т.е. е различен от постоянния, имате право да гласувате по настоящ адрес”, обясни шефът на жълтите депутати.

От проектозакона за местните избори вчера правната комисия премахна изискването от избирателните списъци да се заличават имената на гражданите, чийто настоящ адрес е извън България през последните 10 месеца преди вота. Ще настояваме в пленарната зала да се гласува онова правило, които против нашата воля отпадна от текста, а именно, че списъците се съставят по постоянен адрес, стига той да е на територията на България, посочи Мингова.

Четин Казак от ДПС изрази надежда пред Дарик, че в пленарната зала, здравият разум ще надделее, защото с приетия днес текст, се ограничават основни граждански права. На заседанието си в сряда депутатите от правната комисия намалиха първоначално заложените 10 месеца уседналост на 6.