Бат Сали в ареста, съучастникът му също
Бат Сали в ареста, съучастникът му също / netinfo
Окръжният съд в Стара Загора измени мярката за неотклонение “домашен арест” в задържане под стража на 30-годишният Стефан Кемалов от Казанлък, популярен като Бат Сали. Той беше задържан заедно 37-годишния Стоян Пашов при акция в село Черганово и Казанлък на 25 януари.

Тогава в печатница, собственост на Пашов, са открити фалшиви свидетелства за моторни-превозни средства, винетки, свидетелства за основно образование и други документи.

Районният съд в Казанлък пусна Кемалов под домашен арест, но прокурорът по делото внесе протест срещу определението на съда.

Срещу Кемалов са повдигнати обвинения за съучастие във фалшифициране на документи и незаконно държане на боеприпаси. Пред съда Кемалов каза, че е невинен и поиска домашен арест, за да се грижи за 3-годишната си дъщеря и бременната си съпруга. Адвокатите му поискаха също домашен арест, като единият от тях упрекна медиите, че искането за налагане на постоянен арест от страна на обвинението, се дължи на медийния шум покрай случая.

Сред мотивите на съдебния състав, председателстван от Спасена Драготинова, да измени мярката за неотклонение е високата степен на обществена опасност на деянието, в което Кемалов е обвинен, възможността да се укрие и да склони към лъжесвидетелстване и други лица.

Обвинението за задържането на Кемалов беше подписано с особено мнение от съдия Яника Бозаджиева, която заяви, че домашният арест е правилната мярка за неотклонение, тъй като Кемалов има малолетно дете, чисто съдебно минало и полага обществено полезен труд в посока интеграция на ромите.

Малко след 11.30 съдът даде ход и на делото на Стоян Пашов. Той заяви, че иска да бъде пуснат под домашен арест или под парична гаранция, тъй като в следствения арест е преживял бъбречна криза. Освен бъбречно заболяване, имал и анемия. Съдът обаче потвърди наложения му от Казанлъшкия районен съд постоянен арест.