Барозу: Европа е ангажирана с каузата на сестрите!
Барозу: Европа е ангажирана с каузата на сестрите! / netinfo

Европейската комисия ще остане ангажирана с постигането на общата цел – освобождаването на българските медицински сестри и палестинския лекар. Това се казва в специално писмо на председателя на комисията Жозе Мануел Дурао Барозу до премиера Сергей Станишев.

Барозу уверява министър-председателя, че както той, така и европейският комисар по външната политика Бенита Фереро-Валднер работели усилено за разрешаването на проблема.

България можела да разчита на солидарността на Еврокомисията, а лично Барозу следял отблизо развитието на случая. „Наясно съм със силните чувства, които случая поражда в българското общество, породени и от факта, че медиците ви страдат в затвора повече от осем години.

Същевременно, Еврокомисията отправя солидарността си и към другите жертви на трагедията – децата от Бенгази и семействата им", пише Барозу.

Евросъюзът продължавал да вярва, че този сложен случай можел да бъде разрешен в интерес и на двете страни единствено на основата на човешката солидарност и милосърдието.

Освен до премиера, писмото е адресирано и до президента Георги Първанов и парламентарния шеф Георги Пирински и е в отговор на съвместното послание на тримата, изпратено до Барозу на 20 декември 2006 година – ден след като в Либия бяха потвърдени смъртните присъди на петте медицински сестри и палестинския лекар.