/ БГНЕС
С протест учените от БАН посрещнаха приемането късно снощи на бюджета на образователното министерство за 2018 г. и спуснаха черни знамена на фасадата на Академията.
 
Председателят на Федерация „Техническа индустрия, наука и информатика“ към КТ „Подкрепа“ Здравчо Здравчев определи отпуснатата бюджетна субсидия за 2018 година като "ликвидационна" и заяви, че протестите ще продължат.

В началото на ноември: Стотици учени излязоха на протест с искане за по-достойно заплащане

БАН протест
БГНЕС

„10 години Академията получава един и същи бюджет, като се добавят няколко милиона заради увеличението на минималната работна заплата за страната. В момента състоянието на Академията е такова, че научният персонал - асистентите, получават вече минималната работна заплата, като основна. Това означава, че в рамките на Академията хигиенистите и асистентите са на едно и също заплащане“, каза възмутено Здравчев.

Засилват връзката между образованието, науката и бизнеса
 
По думите му е необяснимо поведението на управляващите към развитието на научните изследвания и иновациите в страната.
 
Положението е ликвидационно. Това означава, че ние ще предприемем нови протести, за да защитим науката в тази държава и достойнството на държавата, защото първото държавно учреждение, което е възникнало, е Българското книжовно дружество, което е в основата на българската държавност“, допълни още Здравчо Здравчев.