/ пресцентър
Народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и д-р Емилия Милкова, бяха сред гостите на конференция на тема „Образование, наука, иновации”. Събитието, което се провежда в Юнашкия салон в морската столица, се организира от Българската академия на науките и община Варна в партньорство с Варненската търговско-индустриална камара.

Форумът бе открит от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и председателя на ВТИК Иван Табаков. Участниците в конференцията бяха приветствани от областния управител Стоян Пасев и зам.-кметът Коста Базитов.

Амбицията на организаторите да се засили връзката на образователните и научни институции с бизнеса получи подкрепата и на народните представители от ГЕРБ Таня Петрова и д-р Емилия Милкова.

„Варна е утвърден образователен център.  Със силните звена на БАН, с цялата палитра от висши учебни заведения и сериозно присъствие на индустрията градът има всички предпоставки, за да се активизира сътрудничеството между представителите на образователната сфера, на науката и на бизнеса”, коментира акад. Ревалски. По думите му, чрез поредица от локални срещи могат да се търсят устойчиви решения, включително и за подготовката на необходимите за индустрията специалисти.

Лилия Христова, която оглавява общинската дирекция „Образование и младежки дейности”, представи визията за развитие на Варна като град на знанието, акцентирайки върху предстоящите инвестиции за обновяване на училищната база по ОП „Региони в растеж” и подкрепата на държавата за изграждането на нова сграда на Математическа гимназия „Д-р Петър Берон”.

В града има 40 000 студенти, 36 ученици, 6 университета, 3 колежа, 4 научно-изследователски института и се инвестира в развитието на среда, която да гарантира на младите специалисти възможност да останат и да се реализират във Варна, изтъкна Лилия Христова.

Участниците в конференцията се обединиха около позицията, че качественото образование е инвестиция в бъдещето, а научните постижения и иновациите откриват нови перспективи пред бизнеса.