/ БГНЕС
Стотици български учени протестираха в Деня на народните будители за по-достойно заплащане, а митинг-шествието под наслов "Да продължим делото на народните будители - да съхраним науката в България" се организира от Научнотехническата федерация на КТ "Подкрепа", от Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ, от Синдикалния академичен съюз и от Синдиката "Висше образование" към КТ "Подкрепа".
 
Учените настояват за допълнително заделяне от държавния бюджет за 2018 г. на 75 милиона лева за наука и научни изследвания за осигуряване на средна работна заплата на работещите в науката, равна на средната за страната. В момента средната заплата на един доцент е около 750 лева, при средна в България - 1060 лева, каза Здравчо Здравчев от КТ "Подкрепа".
 
Исканията са и да се изпълнят и поетите ангажименти от правителството и парламента в програмата 2020 и в стратегиите за научни изследвания и висше образование за ускорено публично финансиране на науката - 1 процент от БВП до 2020 г., при предвидени 0,18 на сто за 2018 г. Учените настояват още да се изпълнят изискванията на ЕС за преодоляване на изоставането на науката в общността чрез засилено публично финансиране - 5-6 процента от БВП, чрез въвеждането им в националните програми и стратегии.

учени протест
БГНЕС

Протестът поиска още юридическа и финансова самостоятелност на Селскостопанската академия. Учените заявиха, че ако не бъдат чути от управляващите, днешният протест ще е началото на серия от протести, докато държавата не изпълни собствените си закони и стратегии. Само така, според тях, ще бъде прекратено рушенето на българската наука, която е предтеча и основа на българската държавност.
 
Според протестиращите, учените са стигнали дъното на социалната стълбица - 30 процента от научните работници, специалисти, висшисти и експерти получават основна заплата, равна на минималната. Средните работни заплати в БАН и в Селскостопанската академия са със 300 лева по-ниски от средните за страната, а стипендията на млад докторант е 450 лева - по-ниска от минималната заплата в страната за момента, която е 460 лева.
 
От земеделския синдикат на КНСБ посочиха, че искат от бюджета за 2018 г. повече пари за разходите за персонал със 7 милиона лева, за да може висококвалифицираните специалисти там да получат догодина заплати, различни от минималната, която се предвижда - 510 лева.
 
В момента 62 процента от общо 1990, работещи в Селскостопанската академия получават една минималната работна заплата. Заплатата на академик и на професор е 786 лева, а средната основна на доцент е 700 лева. Главен асистент получава 615 лева, а асистент - 540 лева. Всички останали експерти получават под 500 лева.
БТА