/ БГНЕС
С изложба на над 350 миниатюрни издания на български и чуждестранни книги Българската академия на науките (БАН) се включи в тазгодишните Европейските дни на наследството.

БГНЕС

Уникалните издания, някои почти с големината на монета, са експонирани в централната сграда на Академията и предизвикваха голям интерес у посетителите. За по-малките пък има специално детско ателие под мотото „Нарисувай ми… БАН“.

Учени от БАН разработват нови материали за ортопедични импланти

„Всяка година Централната библиотека на БАН представя свои издания, уникални сами по себе си. Тази година са показани миниатюрни издания, сред които старопечатни от 1806 г. до 1878 г., представляващи светско и религиозно четиво по своя характер.

БГНЕС

Показана е и най-старата миниатюрна книга, притежание на академията, която е от 1634 г“, разказа Ангел Петров, куратор на изложбата и библиотекар. Друг интересен екземпляр е тритомното издание на Библиографския институт в Хилдбургхаузен от 1829-1830 г.

БГНЕС

Има още и много художествени произведения, книги с политически характер, речници и много други. От българските автори миниатюрни издания са показани на Петко Славейков, Никола Вапцаров и други, някои от които преведени на различни езици, включително китайски.

БГНЕС

БГНЕС

Част от книгите са отпечатани на хартия по специална китайска смес, която по-скоро може да се счупи, отколкото да се скъса. Целта на експозицията е обществото да се запознае с богатството, което се съхранява в библиотека на БАН и усилията, които се полагат за опазването на тази културна ценност. 
БГНЕС