/ IStock
Лазерна обработка на биосъвместими полимери и керамика за използване при хирургични интервенции ще извършват учени от Института по електроника на БАН. Целта е да се създадат антибактериални повърхности, които ще спомогнат за по-бързото възстановяване на пациенти след операция.

Обработените с лазер материали за импланти ще ускорят развитието на клетки и заздравяването на следоперативните рани, съобщиха от пресцентъра на БАН. Научните изследвания са в рамките на проект по програмата "Мария Склодовска-Кюри, Иновативни мрежи за обучение".

БАН избра ръководството на Общото събрание с мандат 2020-2024 година

Учени от 18 организации от цяла Европа се включват в мрежа за създаване на материали с антибактериални свойства, които да са подходящи за използване върху повърхности на ортопедични импланти.

Нови покрития ще се прилагат върху импланти чрез добавъчни техники за производство. Ефикасността на тези антибактериални повърхности ще бъде подобрена чрез лазерна обработка на материала, от който са изработени. Предвижда се задълбочено проучване на свойствата на новите материали, за да се гарантира, че те са приложими за използване в импланти.

Очакванията са научните изследвания да спомогнат за предотвратяване на инфекции след хирургични интервенции, за по-бързо възстановяване на пациентите и за намаляване на следоперативните разходи за здравеопазване.

В рамките на проекта в Института по електроника се организира международен конкурс за избор на двама докторанти. Млади учени от Италия, Русия, България, Колумбия, Индия, Пакистан и Иран вече са подали документи за участие в конкурса.