Някои хора четат за забавление, други, за да научат нещо. Знаете ли обаче коя е най-забраняваната книга, а коя е най-скъпата? Вижте някои интересни факти за книгите, които може би не знаете, в канала "Top Of The Tops" във vbox7:

1. Най-забраняваната книга в Америка

Поредицата на Дж.К. Роулинг за Хари Потър е най-забраняваната в американските католически училища. Причината – фокусът на книгите е вещерство и магии.

2. Най-скъпата книга в света

През 1994 г. британска аукционна къща продава на търг "Кодексът на Лестър" от Леонардо да Винчи за рекордните 30.8млн. долара на Бил Гейтс. За Бил Гейтс тази книга е много по-ценна в исторически и научен план. В записките си Леонардо да Винчи прави множество прорицания и предположения преди 500 години, които науката успява да докажа преди няколко десетилетия.

3. Най-малката книга в света

Заглавието на книгата е „Цветята на годишните времена“. Размерите й са 0.74 на 0.74 милиметра. Книжката е от Япония, а в нея се съдържат миниатюрни илюстрации на цветя.

4. Най-дебелата книга

Теглото й е над 8 кг., а дебелината 32 см. Книгата се състои от 4032 страници, а в нея са събрани всички истории на Мис Марпъл от Агата Кристи.

5. Най-неуспешната книга

От търговска гледна точка най-неуспешната книга е преводът от латински на Новия Завет от 1716г. Последните бройки на книгата са продадени през 1907г.