БАН: Няма причини за безпокойство заради земетресенията
БАН: Няма причини за безпокойство заради земетресенията / netinfo

Две сравнително силни земетресения бяха усетени в София през последните часове. Снощи, в 22,08 часа, трус със сила от 4-та степен по скалата на Рихтер предизвика уплаха и накара много хора да излязат на улицата в очакване на нови трусове. Тази сутрин, в 7,03 часа, друго земетресение с магнитуд 3,5 по Рихтер също предизвика безпокойство.

И двете земетресения са с епицентър под южните квартали на София, а според Европейския-средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на снощното земетресение е под квартал „Манастирски ливади”. До този час не са постъпили данни за нанесени материални щети. Според Геофизичния институт на БАН през нощта е имало още слаби трусове, които не са усетени от софиянци.

Няма причини за безпокойство, увери за Дарик радио Димчо Солаков, заместник-директор на Геофизичния институт на БАН: Снощното земетресение беше сравнително силно, защото отдавна София не е посрещала подобно земетресение и съвсем в духа на природния процес е след такъв трус да има следтрусове, каквото беше сутрешното. Възможно е в рамките на няколко дни да се случат и други, по-слаби земетресения. Това е един нормален сеизмологичен процес, наблюдаван при всички земетресения по света.

Може ли да се каже, че този трус е начало на една по-засилена сеизмична дейност в страната ни?

Това не е отделен случай напоследък, защото последните 20 години има много подобни случаи и един такъв извод би бил манипулативен.

(Цялото интервю с Димчо Солаков чуйте в звуковия файл)

Шефът на Гражданска защита – София Валери Младенов заяви снощи, че екипи на столичната полиция и на Гражданска защита са обходили  града, извършвайки проучвания за евентуални щети и такива не са открити. Стената на язовир "Искър" е в нормално експлоатационно състояние, съобщи от своя страна оперативният дежурен от Министерството на извънредните ситуации.

Последното земетресение, усетено в София, преди серията трусове от последното денонощие, бе с магнитуд 3.2 по скалата на Рихтер. То бе регистрирано на 3 юли тази година в следобедните часове, като епицентърът му бе на около 10 километра югозападно от столицата.

В България най-силно застрашени от земетресения са районите на София и Софийското поле, поречието на река Марица и районът на Чирпан, районът на Кресненското дефиле – там през 1904 г. е регистрирано и най-силното земетресение, усетено някога в континентална Европа с магнитуд 7,9 по скалата на Рихтер; района на Шабла – там по Северното Черноморие при силен земен трус е възможно образуването и на цунами; районът на Стражица, районите по поречието на Дунава, изложени на въздействието на Вранчанското сеизмично огнище в Румъния, части от Родопите и Кърджалийско.