Автомобилът, ползван от директора на МВР-Монтана, бил иззет от наркотрафикант
Автомобилът, ползван от директора на МВР-Монтана, бил иззет от наркотрафикант / снимка: БГНЕС, архив

Разследването на Окръжна прокуратура-Монтана за намерените наркотични вещества в автомобил, ползван на ОД на МВР, не се води срещу директора на ОД на МВР Монтана, съобщиха от прокуратурата.

Проверяват съмнително вещество, открито в кола на полицейски шеф в Монтана

На 20 октомври при извършване на ремонт на служебен автомобил „Хюндай“, модел „Санта Фе“, ползван от ОД на МВР-Монтана, в резервоара на автомобила е открит пакет, съдържащ бяло вещество.

Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а не срещу директора на ОД на МВР-Монтана. Разследването се провежда от следовател при Окръжен следствен отдел. Извършен е оглед на местопроизшествие, при който е иззет намерения пакет. При извършения полеви тест на веществото, същото реагира положително на наркотично.

Назначена е комплексна химическа и физико-химическа експертиза, която да установи точния вид и количеството на веществото, както и процента на активно действащия компонент. Експертизата ще отговори и на въпроса колко време наркотичното вещество е престояло в резервоара на автомобила.

До момента е установено, че автомобилът е отнет в полза на държавата по опис за 2010 г. на Окръжен съд-Ямбол.

С влязла в сила на 9 септември 2010 г. присъда е признат за виновен румънският гражданин Константин Роберт Фаркаш за контрабанда на 4 кг хероин. Наложеното наказание от 5 години лишаване от свобода е изтърпяно на 31.01.2013 г. С присъдата е наложена и конфискация на предмета (наркотиците) на престъплението и автомобилът, с който е извършена контрабандата.