/ БГНЕС
Искаме конструктивен разговор. Напоследък твърде често темата за реформа в съдебната система се ползва за етикет на политически послания. Ние ще продължим с усилията си за институционален разговор. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ по време на срещата между ГЕРБ и ръководствата на Върховния касационен съд и Върховния административен съд, предаде БГНЕС.

Атанасова посочи, че едно от нещата, което биха искали да се обсъди е виждането на ръководствата на ВКС и ВАС по повод изтеклите мандати във ВСС и тяхното попълване в този парламент.

Галина Захариева, председател на ВКС посочи, че смята, че са част от държавната власт, която не трябва да бъде подценявана. “С впечатлението сме, че професионалното мнение на съдиите много често се пренебрегва. По наше мнение реформата не може да се състои без участие на представителите на съдилищата”, категорична е тя.

Росен Желязков от ГЕРБ подчерта, че този разговор е много важен за тях. “Баланс без взаимодействие не може да бъде постигнат”, категоричен е той.

Желязков каза, че смисълът на срещите е да се намери общият знаменател, който да е обединяващ. “Темата за избора за членове на ВСС е много важен въпрос”, отбеляза той. Желязков подчерта, че темата свързана с това по какъв начин законодателят може да получи обратна връзка за актовете, които е приела също е ключова.

Радомир Чолаков от ГЕРБ уточни, че тяхното намерение е да покажат един нов подход на законодателство, което се приема с консенсус. “За да е законът стабилен и устойчив, той трябва да е приет с висок консенсус в парламента”, обясни той и добави, че експертизата на ВКС и ВАС е важна за тях.

Председателят на ВКС подчерта, че в една част от реформата могат да участват много активно, докато другата част е по-скоро политическа и остават на страна. “Ние смятаме, че можем да бъдем полезни на експертно ниво”, посочи Захариева.
БГНЕС