Атака започва безсрочни протестни действия
Атака започва безсрочни протестни действия / снимкa: Sofia Photo Agency

Без силови мерки приключиха разговорите между организаторите на протеста пред сградата на Президентството от партия „Атака” и органите на реда. От „Атака” се съгласиха да преместят тентите си на 20 метра от първоначалното място, където според полицията вече не е зона на сигурност. Целта на действията на „Атака” е да предизвикат предсрочни избори през есента.

Събралите се око 30 човека пред Президентството бяха принудени от полицията да се преместят пред сградата на Археологическия музей. Павел Шопов от „Атака” заяви пред Дарик, че и първоначалното място на протеста е законосъобразно.

„Направихме компромис, защото не считаме, че там бяхме в нарушение. Не желаем да става конфронтация с органите на реда. Не е въпросът за тези 20 метра. Целта е да бъдем отместени по-далече от президента. Това с нищо не го спасява, разбира се”, добави Шопов.

Преди това лидерът на „Атака” Волен Сидеров коментира, че изместването би било провал на акцията.

„Разбира се, можем да отидем и в Южния парк, можем да отидем и на Витоша някъде в някое дере”, добави Сидеров.

Сидеров заяви, че мястото ще се нарича „Народен парламент”, за да може всеки гражданин да изрази позицията си към управляващите.

„Тука е триъгълникът на властта. Срещу нас е Министерският съвет, правителството, чиято оставка ние искаме. В ляво е президента, чиято оставка ние искаме. Смятам, че опозицията няма право на почивка, на море. Да се присъединят, да покажат, че са опозиция. Да подготвяме гражданската активност за септември, за октомври, когато вече смятам, че наистина ще има ескалация на тази непримиримост към правителството. Ще се включат вероятно обществени, синдикални организации”, каза Сидеров.

От коя политическа сила предвиждате подкрепа на действията ви?

Всички които се наричат опозиция. ГЕРБ са партията, която е казала твърдо, че подкрепя формите на уличен протест, извън парламентарен протест. С обещанието на кмета да предостави разрешение за това.

Действията на „Атака” са безсрочни, като тентите в центъра на столицата ще стоят опънати денонощно.