Атака и Гвардия политизираха митинга на пенсионерите
Атака и Гвардия политизираха митинга на пенсионерите / netinfo

Индексация на пенсиите от 1 януари 2007 година, премахване на точковата система и увеличаване на минималната пенсия - петиция с такива искания внесоха протестиращи пенсионери в Народното събрание.

До намесата на полицията се стигна, след като демонстриращите се преместиха от храм-паметника „Ал. Невски”, където техният протест беше разрешен, пред служебния вход на парламента. Хора от "Атака", Български национален съюз и "Гвардия" поведоха протеста пред Народното събрание, което доведе и до задържането за няколко часа на лидера на „Гвардия” Боян Расате.

Малко преди 12 часа протестиращите пенсионери обградиха служебния вход на парламента, въпреки че от Столична община са дали разрешение техният митинг да се проведе в югозападната част на площада пред „Ал. Невски”. Преобладаващите знамена бяха на "Атака", "Гвардия" и Български национален съюз.

Няколко депутати, сред които независимите Павел Чернев и Стела Банкова, излязоха пред протестиращите, които успяха да внесат в НС своите искания, сред които за реална индексация за пенсиите от началото на 2007 година, за увеличаване на минималната пенсия, която да стане една трета от максималната.

Въпреки че отрече да е сред организаторите на протеста, лидерът на „Гвардия” Боян Расате беше на първа линия на протеста и водеше разговори представители на пенсионерите да влязат в парламента, за да внесат исканията си.

След протеста Боян Расате беше задържан в Първо РПУ за неизпълнение на полицейско разпореждане и заради това че е призовал за неподчинение, а именно протестиращите да се отклонят от предварително заявения маршрут. На Расате е съставен акт и предупредителен протокол и той е освободен около 16 часа.

Още за протеста чуйте в звуковия файл.