Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
Финансовният министър същевременно прогнозира от 10 до 15% ръст на доходите
Финансовият министър Асен Василев прогнозира, че инфлацията през следващата година ще падне под 5%. Ръстът на доходите, който очаква е някъде между 10-15% на годишна база, заяви той в ефира на БНТ.

"Предвиждаме големи инвестиции в социалната система - в здравеопазване и образование. Залагаме над 11 млрд. лв. за капиталови инвестиции. Бюджетът ще бъде ориентиран към растеж", заяви той.

Омбудсманът поиска повече пари за децата с увреждания

Той обясни, че в правителствената програма е заложено трудът да се заплаща добре.

"Това, което казвам на много чуждестранни бизнес делегации, когато дойдат в България, е, ако сте дошли за евтина работна ръка - по-добре си отивайте вкъщи. Ние искаме добре платени работни места, а в същото време фирмите да бъдат подпомогнати, за да станат по-производителни", коментира Василев.

Василев съобщи, че бюджетът за култура е повишен с 50%, след като тази седмица десетки дейци от сферата излязоха на протести заради ниските заплати.

Министърът на финансите обясни, че се работи много активно за влизането на България в Шенген.

Бивш социален министър: Догодина много пенсионери ще са под линията на бедност


"Вече официално излезе комисия, която да каже, че сме покрили почти всички критерии", каза още той.

Асен Василев заяви, че ако България приеме еврото, лихвите ще паднат.

"Цените ще са такива, каквито са и в момента. Има една година период, в който цените ще се обявяват и в евро, и в лева. Банките и държавната администрация също се готвят усилено", уточни министърът на финансите.

Министърът на финансите обясни причината за теглене на нов външен дълг.

"В бюджета е записано, че, когато имаш дефицит трябва да го финансираш. Максималният дълг, който държавата можеше да вземе, е 7,5 млрд. - 3, от които са за стар дълг. Съотношението на дълг и брутен вътрешен продукт падна и ще продължи да пада", коментира Василев.

От думите му стана ясно, че "Лукойл" от 2009 г. до 2020 г. са реализирали около 1,8 млрд. лв. загуба и не са платили данък печалба.

"Това, което правим с "Лукойл" е да затворим една дупка в закона, за да си платят данъците сега, не след една година. Тази година чакаме от "Лукойл" над 400 млн. лв. данък", добави Василев.
БНТ