Две обвинения са повдигнати на 26-годишния мъж, наранил жестоко 18-годишно момиче от Стара Загора, съобщиха от държавното обвинение. Едното е за нанасяне на „средна телесна повреда“, а другото – за закана за убийство. В неделя сутрин мъжът с инициали Г. Г. беше задържан за 72 часа.

Разследващите органи дадоха подробности по случая


Мъж обезобрази приятелката си с макетно ножче, направени са ѝ 400 шева

Директорът на Областна дирекция на МВР старши комисар Лазар Христов съобщи на брифинг, че в събота Г. Г. е бил обявен за общодържавно издирване. Проверени са осем адреса, разпитани са негови близки, които са заявили, че не са виждали Г. Г. и нямат връзка с него, разказа Христов. Полицията обаче е имала информация, че „лицето се укрива“. „Тази сутрин около 8:00 часа пост от полицаи забелязват, че лицето се придвижва с лек автомобил и напуска населеното място, а около 8:15 часа са организирани заградителни мероприятия и същият е задържан на вход Стара Загора“, обясни ст. комисар Христов.

Малко след задържането му Районната прокуратура в Стара Загора му повдигна още едно обвинение – за закана за убийство, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив.

Г. Г. е обвинен, че е отправял закани за убийство на 18-годишната Д. М. Пред медиите районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова заяви, че заканите са отправяни чрез текстови съобщения, чрез интернет приложение. На 24 юни обвиняемото лице е изпратило текстово съобщение с текст „Направо те убивам”. На 25 юни съобщението гласяло „Ще ти закача главата”. На следващия ден е извършено насилието, каза Димитрова.

Пострадалата е ученичка в единадесети клас, която в показанията си е посочила, че след като е видяла Г.Г. са и били нанесени „юмручни удари по главата и след това не помни нищо. След като се свестява е видяла, че е нарязана и търси помощ“, това посочи прокурор Димитрова.

„По досъдебното производство, касаещо нанасяне според обвинението на средна телесна повреда, считаме, че тя се е изразила в мозъчно сътресение, което е било придружено с изпадане в безсъзнание. Тепърва ще се изследват всички допълнителни доказателства, ще се анализират и ще се прецезира правната квалификация“, съобщи още прокурорът.

От брифинга стана известно, че мъжът е осъждан два пъти за сходни престъпления.

Властите за нападнатото момиче: Имало е съобщения „Направо те убивам“ и „Ще ти закача главата“ (ВИДЕО)

Основният мотив, по който работят разследващите по тежкия случай е ревност, каза още районният прокурор на Стара Загора. Тя добави, че пострадалата се е оплакала на своя бивш приятел, с когото е поддържала приятелски отношения по време на връзката си с Г.Г. Споделяла е, че 26-годишният Г. Г. има сериозни притеснения и ревностни състояния. Димитрова посочи, че е „от изключителна важност изготвянето на петорна комплексна медицинска оценка“.

Наблюдаващият прокурор Жанета Недкова обясни, че при извършения оглед са намерени веществени доказателства, като макетният нож и маската са изпратени за анализ в Националния институт по криминология.

Реакцията на политиците и представителите на държавните институции

Министърът на правосъдието Атанас Славов призова ден по-рано прокуратурата да проведе пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира темата. От Каспичан той определи случилото се като „чудовищен акт“ и допълни, че реакцията на обществото само може да го радва. Бих се радвал повече, ако, когато има такива случаи и още не са станали зверствата, обществото може да се намеси, допълни Борисов.  

Няма място за толерантност към насилието и цялата сила на закона и правовата система е длъжна не просто да е справедлива, а и да изпраща ясно послание към обществото с всяко свое действие, се казва в позиция на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), изпратена до медиите. Настояваме компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда, казват от коалицията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова да се наложи най-голямата строгост на Наказателния кодекс спрямо обвиняемия за насилие на 18-годишното момиче от Стара Загора. В профила си във Фейсбук Нинова написа, че е недопустимо „този човек да се разхожда на свобода“. „От кое вещо лице и по кой текст от закона е решено, че зверството, извършено от Георги Николаев, е лека телесна повреда? Недопустимо е този човек да се разхожда на свобода. А още по-недопустимо ще бъде да получи споразумение или условна присъда“, написа Нинова.

В обръщение и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата обявява нулева толерантност към всички случаи на насилие и хулигански прояви. „Прокуратурата служи на гражданите и няма да бъде глуха и сляпа за техните очаквания, а ще отговори с нулева толерантност и съобразно законовите си правомощия на всички прояви на престъпна агресия – в дома, на пътя, навсякъде около нас", казва Сарафов. Той посочва, че прокурорите освен длъжностни лица са и български граждани, които напълно споделят силния гняв и дълбокото възмущение, което обществото изразява от двата случая на неоправдана агресия и нечовешка жестокост, проявени преди месец в Стара Загора и преди дни на плажа в Поморие.

"Не само, че подобни прояви на насилие са недопустими, но те са и престъпления, които следва да бъдат наказвани бързо и адекватно, с цялата строгост на закона, за да е ясно, че всеки, който дръзне да направи нещо подобно, неминуемо ще понесе своята отговорност", заявява главният прокурор.

Във връзка със случая, в Стара Загора организират шествие в понеделник, а кметът на града Живко Тодоров обяви пълна подкрепа за пострадалото момиче. Демонстрации се очаква да има и в други градове в страната.
БТА