Аптекари по Черноморието продават лекарства без рецепта
Аптекари по Черноморието продават лекарства без рецепта / cнимкa: Sofia Photo Agency

Три незаконни аптеки бяха откриха инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата по време на проверка по Черноморието, съобщиха от министерството на здравеопазването. Обектите носят надпис “Аптека”, но нямат разрешително за откриване на аптека. Два от обектите се намират в село Лозенeц, а третият е в Несебър. Проверката, проведена в периода 21-25 юли, е обхванала над 20 аптеки и дрогерии в черноморските селища.

Сред нарушенията, констатирани при инспекцията, са продажба на лекарства извън списъка, определен в Наредбата за устройството, реда и организацията на работата на аптеките и в Наредбата за реда за получаване на разрешения за съхранение и продажба на лекарствени продукти от лекари и фелдшери и за лекарствени продукти, които могат да се съхраняват от лекари, стоматолози, фелдшери и медицински сестри. Пример за драстично нарушение на законодателството е опитът за осуетяване на проверката в дрогерия в Балчик. Собственикът й Андреан Павленко е използвал заплахи за физическа саморазправа спрямо контролните органи.

Друго констатирано нарушение е отпускането на лекарствени продукти, изискващи лекарско предписание, без да бъде поискана рецепта. Има и случаи на отпускане на лекарства от неправоспособни лица. Не се спазват изискванията за съхранение на термолабилни лекарствени продукти и съхранение на лекарствени продукти с изтекъл срок на годност, са констатирали инспекторите. След старта на проверките голяма част от подлежащите на контрол обекти са се оказали затворени.

За констатираните нарушения Изпълнителната агенция по лекарствата ще наложи административни наказания по реда на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Министерството на здравеопазването съветва гражданите да закупуват лекарства само от аптеки, които имат издадено разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти от МЗ. Разрешението трябва да е поставено на видно място в аптеката.