Аню Ангелов не знае дали кабинетът си е платил за полети на Борисов и Цветанов с военни самолети
Аню Ангелов не знае дали кабинетът си е платил за полети на Борисов и Цветанов с военни самолети / Impact Press Group, архив
Аню Ангелов не знае дали кабинетът си е платил полети на Борисов и Цветанов с военни самолети
56987
Аню Ангелов не знае дали кабинетът си е платил полети на Борисов и Цветанов с военни самолети
  • Аню Ангелов не знае дали кабинетът си е платил полети на Борисов и Цветанов с военни самолети

Всяко ведомство, което ползва военните самолети освен ако не става дума за бедствена ситуация, трябва да си плаща за това на Министерството на отбраната, обяви военният министър Аню Ангелов.

„Всички министри от Министерския съвет, които по някаква причина, с изключение на случаи на бедствия и аварии и случаи на терористични актове, както беше случаят със Сарафово, случаи на трансплантации на органи и при други случаи, когато се касае за човешки живот, освен тези случаи, всички останали случаи се заплащат от бюджета на съответното министерство или ведомство, включително от Министерския съвет. Онези случаи на бедствия и аварии се заплащат с решение на Комисията по ликвидиране на последствията..., така че само когато се използват от Министерството на отбраната и неговите структури, тогава не се заплащат", обясни министър Ангелов.

Той, обаче, не знае дали Министерският съвет е платил 250 000 лева на оглавяваното от него ведомство за това, че министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов са ползвали услугите на военната авиация. Само през тази година премиерът и негови министри са използвали на два пъти военно-транспортния самолет "Спартан" и 12 пъти са летели с вертолет "Кугър" става ясно от документ на Министерството на отбраната, съобщава Медиапул. Според информацията самолетът "Спартан" е летял два пъти по искане на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„В момента не мога да ви отговоря дали са платени или не. Това е плюс за министерството, в смисъл такъв - и без това летци на транспортни самолети и вертолети трябва да летят. Те изпълняват определен нальот, има свой план. Този определен нальот и план те го правят - дали ще има пътници и пасажери или няма да има пътници и пасажери, те са длъжни да го направят, за това те получават заплата. Всичко това, което идва допълнително, че го използват за допълнителни нужди за нужди на администрацията на Министерския съвет или на когото и да било друг, това са допълнителни приходи, които отиват в държавния бюджет. Така че и да плати Министерският съвет нещо на Министерството на отбраната, то автоматически заминава в съседното министерство - Министерството на финансите", уточни Аню Ангелов.