Американски изтребители ще пазят небето ни за седмица
Американски изтребители ще пазят небето ни за седмица / БГНЕС
САЩ ще охранява заедно с нашите ВВС небето ни за седмица
89215
САЩ ще охранява заедно с нашите ВВС небето ни за седмица
САЩ ще охранява заедно с нашите ВВС небето ни за седмица
  • САЩ ще охранява заедно с нашите ВВС небето ни за седмица
  • САЩ ще охранява заедно с нашите ВВС небето ни за седмица

Два американски изтребителя ще охраняват българското въздушно пространство от 9 септември. Акцията ще продължи една седмица. Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев. Съвместният еърполисинг със САЩ ще приключи на 16 септември, реши кабинетът.

"В тази мисия ще участват два американски самолета, които съвместно с нашите пилоти, ще извършват охрана на въздушното пространство. Цялата мисия, която ще продължи около седмица, ще бъде изцяло на разноски на САЩ. Българската страна не дължи нищо по този договор", разясни министър Ненчев.

Одобриха и чужди въздушни патрули да могат да пазят небето ни

Не е предвидена възможност за повтаряне на еърполисинга на този етап, допълни той.

"Държа да отбележа, че ние и сами бихме могли да изпълняваме тази мисия, разполагаме с достатъчно МиГ-29, които биха могли да се справят. В резултат на договора, който подписахме с Полша, в рамките на ноември ще получим последните два двигателя, т.е. общо шест, и ще имаме още три изправни МиГ-29. Въз основа на решение на Министерския съвет бяха отпуснати 69 млн. лева, чрез които след обществена поръчка ще придобием допълнително 10 отремонтирани двигателя за МиГ-29 или общо пет допълнителни самолета МиГ-29 ще имаме в рамките на тази година", обясни военният министър.

Ген. Радев си тръгва от ВВС с обида: Не може чужда авиация да пази небето ни

Освен съвместната охрана на въздушното ни пространство със САЩ, правителството е одобрило и предложението на Ненчев военният ни аташе в САЩ ген. Цанко Стойков да стане новият командир на ВВС.

Бригаден генерал Цанко Стойков ще заеме мястото на ген. Радев във ВВС

"Днес беше утвърден ген. Стойков, нашият военен аташе в САЩ, който ще бъде предложен на президента за командващ на военновъздушните сили, което се надявам да се случи още в началото на следващия месец", поясни той.

Военният министър коментира и че варианта за съвместен еърполисинг с Полша не е отпаднал, но ще се водят допълнителни разговори.