Алиосман Имамов: Парламентът ще продължи да работи, дори и под окупация
Алиосман Имамов: Парламентът ще продължи да работи, дори и под окупация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, който замени бившия депутат Христо Бисеров на поста в парламента, заяви, че отговорите от страна на ДПС по казуса „Бисеров" вече са дадени.

„Всичко онова, което е трябвало да бъде казано до този момент, е казано. Онова, което предстои да бъде казано, е в рамките на законодателната система и се нарича класифицирана информация", заяви Имамов пред БНТ.

Той посочи, че не е имал никакви контакти с Бисеров. „Личните причини, колкото и да са лични за един политик, те имат и политически аспекти. ДПС даде своите политически отговори на тези лични причини", посочи зам.-председателят на НС и уточни, че единственото, което се променя вътре в партията, е фактът, че Бисеров вече не е член на ДПС и зам.-председател.

Има най-различни начини да се покаже степента на влияние на една политическа сила и степента на подкрепа, коментира Имамов относно съвместния митинг в събота на БСП и ДПС. Това, което българският народ видя от митинга в събота, е само частица от хората, които подкрепят правителството, уточни той.

„Подобни извинения е имало и досега. Това показва, че сега времената са други, БСП е друга. Аз мисля, че мюсюлманите оценяват този жест и това извинение е частица от обяснението за това защо БСП и ДПС в момента имат еднакви и близки политически интереси", каза Имамов по повод извинението на Сергей Станишев за Възродителния процес.

„Случилото се в събота вещае, поне в близко бъдеще, съвместна работа между ДПС и БСП. При сегашната политическа ситуация обаче, при категорично негативната реакция на представители на ГЕРБ към ДПС, политическото сътрудничество между тези две партии е невъзможно", уточни зам.-председателят на НС. "Аз мисля, че един сериозен политик не бива да изключва каквото и да е сътрудничество предвид динамичната политическа обстановка", уточни Имамов. Той каза, че няма да използва определението "безусловно" за подкрепата на ДПС към кабинета.

Парламентът ще продължи да работи, дори и под окупацията на парламента. Той не изостава по отношение на работата си. Разбира се, че протестите утежняват ситуацията, пречат на работата на депутатите и създават напрежение", призна Имамов.

Няма нищо по-естествено от това студентите да протестират, но те трябва да си зададат два важни въпроса - първо какво искат, ясно и категорично, и второ - кой има интерес от техните протести,заяви Имамов и запита: „Може ли някой да каже защо правителството трябва да подаде оставка? За сега няма убедителен в обществото мотив, заради който правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка. Това правителство е дошло след легитимни избори - ние не сме окупирали парламента".