АИКБ със становище по проект на План за възстановяване и устойчивост на Република България
АИКБ със становище по проект на План за възстановяване и устойчивост на Република България / NOVA
Независимо какво правителство ще се състави - редовно или служебно, България се нуждае от работеща администрация. Това се казва в декларация на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ във връзка с изборите за 45-то Народно събрание.

Според асоциацията е необходимо предвидимо и устойчиво управление, което да инициира и проведе дълго отлагани жизненонеобходими реформи, които да извадят страната от дъното на множество класации в ЕС и света.

В декларацията АИКБ се обръща към всички парламентарно представени партии и към всички депутати, за да подчертае, че: ефективното и прозрачно управление в полза на хората, икономиката и държавата е върховният смисъл на демократичната система и всички народни избраници носят индивидуална, партийна и национална отговорност за това.

АИКБ ще подкрепя активно всички адекватни политики и действия във връзка със заявените от всички политически сили икономически приоритети. Сред тях са откроени: членството на страната ни в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР. И още - запазването на финансова и макроикономическа стабилност, запазване на модела на данъчната система и по-нататъшно ограничаване на сивия сектор.

От асоциацията се обявяват и за развитието на антикризисното законодателство и навременно прилагане на мерки за подкрепа, както и за отстояването на върховенството на правото и правовата държава. В списъка на АИКБ попадат и сигурността на собствеността, свободната и честна конкуренция, решително ограничаване на корупцията, цялостна политика за по-добър бизнес и инвестиционен климат и равнопоставеност на българския производител.

Приоритет трябва да бъде и доработването и подаването в срок на Националния план за възстановяване и устойчивост и другите инструменти за участие на страната ни в Европейския план "Ново поколение" и Многогодишната финансова рамка на съюза, смятат още от асоциацията.