/ АЕЦ
АЕЦ "Козлодуй" е оттеглила иска си срещу Наталия Станчева в размер на 500 000 лв, съобщиха от пресцентъра на централата, предава NOVA.  Според медицинската сестра на територията на електроцентралата се извършват системни нарушения.

АЕЦ „Козлодуй“ съди мед. сестра за половин милион лева, според нея там се извършват системни нарушения

Станчева подава десетки заявления за достъп до обществена информация, в резултат на които става ясно, че Службата по трудова медицина към централата е превърната в нерегистриран Диагностично-консултативен център. Той извършва фиктивни лекарски прегледи на служителите на ядрената централа, твърди жената. 

"Бях уволнена преди година и половина, защото отказах да извършвам медицински прегледи, които не са в моята компетентност. След 3 инстанции съдът ме възстанови на работа. По време на делото изникнаха данни, които водеха към странни нередности и нарушения", каза още Станчева.

Преди дни от централата посочиха, че искът срещу медицинската сестра е заведен от предишното ръководство.

Ето цялата позиция на АЕЦ "Козлодуй":

Във връзка с тиражирани в публичното пространство коментари относно заведен иск от „АЕЦ Козлодуй” ЕАД за непозволено увреждане с ответници Наталия Станчева и Йордана Кулинска, ръководството на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД държи да предостави следната информация:

Искът е заведен през месец юли 2023 г. за недобросъвестно поведение, злоупотреба с права, разпространение на невярна информация и др., преди встъпване в длъжност на новия изпълнителен директор.

След като се запозна с всички обстоятелства около случая, изпълнителният директор на „АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов, след обсъждане с принципала на дружеството БЕХ ЕАД и с министъра на енергетиката Румен Радев, взе решение искът да бъде оттеглен поради прекомерно високия размер на претенцията.

Държим да подчертаем, че всички дейности в АЕЦ „Козлодуй”, включително законово изискваното медицинско наблюдение и медицинско осигуряване, се извършват при стриктно спазване на действащата в страната нормативна уредба.
NOVA