Кратък мирен протест се проведе пред сградата на Министерство на енергетиката в подкрепа на Наталия Станчева, уволнена и съдена от АЕЦ "Козлодуй".

Определеното от граждани като "дело-шамар" за 500 хил. лева, заведено от АЕЦ "Козлодуй" срещу Станчева в съда във Враца е заради използване на ЗДОИ и разкриване на закононарушения на ръководството на централата, твърди потърпевшата и нейните защитници.

Петър Кърджилов, специалист по комуникации при рискове и кризи и член на международна неправителствена организация за прозрачност в ядрената енергетика, определи процеса като "безпрецедентен натиск" срещу жена, която е работила в АЕЦ "Козлодуй" като медицинска сестра и е уволнена заради това, че е отказала да извършва прегледи като лекар, какъвто не е.

АЕЦ „Козлодуй“ съди мед. сестра за половин милион лева, според нея там се извършват системни нарушения

"Чрез ЗДОИ е разкрила една гигантска злоупотреба – съществуването на поликлиника на територията на самата АЕЦ. Впоследствие, след решение на съда, тази поликлиника преустановява дейността си и Наталия Станчева прави още ред разкрития за закононарушения в централата", каза той.

По думите му новия изпълнителен директор на атомната електроцентрала Валентин Николов предприема действия, за да "нашамари" Станчева за нейните действия. Той добави, че има и други обекти на територията на АЕЦ-а, които не трябва да са там – аптека, ресторант, банка.

Събралите се пред Министерство на енергетиката призоваха ресорния министър Румен Радев да предприеме действия и да научи какви са конкретно причините и фактите относно образуваното във Враца дело срещу Станчева и настояха от АЕЦ-а да оттеглят иска си. 
БГНЕС