Адвокатите на Илия Измирлиев поискаха оправдателни присъди
Адвокатите на Илия Измирлиев поискаха оправдателни присъди / netinfo

Адвокатите на шофьора Илия Измирлиев, осъден за катастрофата в р. Лим през 2004 г., представляващи интересите и на фирмата-превозвач "Пампорово" АД, пледираха за оправдателно решение пред Апелативния съд във Велико Търново.

На днешното заседание съдът разгледа жалбите на страните по присъдите на Окръжен съд-Велико Търново, който на 9 март 2006 г. призна за виновен Измирлиев за това, че на 4 април 2004 г., в деня на инцидента, е нарушил правилата за движение и по непредпазливост причинил пътно произшествие, при което загинаха 12 деца от Свищов.

За това деяние първоинстационният съд наложи наказание от 7 години лишаване от свобода на Измирлиев, при първоначален общ режим. Съдът лиши обвиняемия от право да управлява моторно превозно средство за същия срок. Измирлиев и "Пампорово" АД са осъдени солидарно да заплатят на родителите на загиналите деца общо 1 200 000 лева обещетение за неимуществени вреди.

Според защитата на подсъдимите, присъдата на окръжна инстанция трябва да бъде отменена напълно като "недоказана, необоснована и незаконосъобразна". Защитата на родителите настоя присъдите да бъдат потвърдени, защото в първоинстанционния съд е изяснен целият механизъм на катастрофата и отговорностите на виновните лица.

Апелативният съд ще излезе с решението си до месец.