/ МВР, пресцентър
Около 9000 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на изборния процес по време на втория тур на местните избори. Това съобщи заместник-директорът на ГД "Национална полиция", стaрши комисар Тодор Гребенаров на брифинг пред медиите. Той допълни, че са подготвени допълнително сили, които при необходимост да бъдат пренасочени.

Охранявани ще бъдат 7012 секции.


Денонощно наблюдение на изборните помещения за балотажа (ВИДЕО)



Старши комисар Тодор Гребенаров представи статистика, според която получените до момента сигнали за нарушения при изборния процес са 1148, а през 2015 г. за двата тура, са били получени 2475 сигнала. Образуваните на предходните местни избори производства са били 171, а сега те са 77. Задържани за 2015 г. са 77, а сега те са 27.


От СДВР посочиха, че 1659 полицаи ще бъдат заети с охраната на изборния процес в София.

69 автомобила ще съпровождат изборните материали в столицата, заяви Красимира Стоядинова. Тя посочи, че секциите за София остава непроменени – 1 611, от които 13 подвижни.
 

МВР, пресцентър



„Същите са разположени в 283 изборни места. На територията, обслужвана от СДВР, ще функционира Централна избирателна комисия, която е на площад „Княз Александър Първи“ 1, както и Общинска избирателна комисия, която след приключването на изборния ден ще бъде разположена в Зала Арена „Армеец“ в София“, добави тя. Направени са разчети на силите и средствата, които ще участват в охраната, като тя остава непроменена в сравнение с тази на първи тур, което означава, че ангажираните полицейски служители ще са 1659.
 

От Дирекция „Български документи за самоличност“ е създадена организация с цел всеки гражданин да може да упражни правото си на глас, заяви директорът на дирекцията Светла Ценева.

В населените места, където се провеждат избори, съответните звена „Български документи за самоличност“ ще работят. На 2 ноември работното им време ще е от 8,30 до 17, 30 часа, а в деня ва вота - 3 ноември - от 8,30 до 19,30 часа. Така  всеки гражданин, който желае да упражни правото си на глас ще може да получи издадената си лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден, или в случай на изгубена такава, да подаде заявление и да получи удостоверение, което важи единствено и само за гласуването. Ценева подчерта, че издадените удостоверения за гласуване за 27 октомври не важат за втория тур.

пресцентър, МВР