9 души остават в болница след тежката катастрофа, жена е с опасност за живота
9 души остават в болница след тежката катастрофа, жена е с опасност за живота / DarikNews.bg

Състоянието на 8 от пациентите, приети в Университетската болницаСвети Георги" в Пловдив след катастрофата на бургаския автобус, е добро. Те са контактни и вън от опасност.

В критично състояние е само 46-годишна жена от Бургас, която е преведена в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивна терапия (КАРИТ). Тя е с тежка черепно-мозъчна травма, на апаратна вентилация и все още с опасност за живота, съобщи доц. Чавдар Стефанов, началник на клиниката.

В КАРИТ е настанен още един пациент на 52 години от Бургас.

Двама от другите пострадали - М.М. от Бургас на 18 години и Н.В. на 21 г. от Стара Загора, са в Клиниката по изгаряния. Те са с различни охлузни и прорезни рани, като на 16 юни им предстои операция, обясниха лекарите от здравното заведение.

Трима от пострадалите са настанени в Клиниката по ортопедия и травматология - това са 41-годишната Жулиета Панева от Стара Загора, Лиляна Ранчева на 46 г. от София и 33-годишният Иван Тишев от Бурга. Те са с различни фрактури и контузии, но няма опасност за живота им.

На лечение в Клиниката по неврохирургия остава 23-годишната Милена Димитрова от Бургас, на която е извършена операция на гръбначния стълб. Осмият пациент е 44-годишен мъж от Бургас, като той е хоспитализиран във Втора хирургия на УМБАЛ „Свети Георги".

Общо в първите часове след полунощ в Спешното отделение на Университетската болница в Пловдив са постъпили 22 от пострадалите в катастрофата, каза по-рано през деня изпълнителният директор на болницата доц. Карен Джамбазов. Те са били приети за около 15 минути от Спешния сектор с различни наранявания. Единадесет от пътниците са освободени още тази сутрин след щателен преглед, 9 остават на лечение при нас, подчерта доц. Джамбазов.

В болницата са били транспортирани и 22-годишният Мехмед Зюфекер от село Средна махала и Йонка Георгиева от Стара Загора, които малко по-късно са починали от тежки политравми, каза пък началникът на Спешното отделение д-р Кирил Атлиев.

Лично министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов и кметът на Община Бургас Димитър Николов пристигнаха в Пловдив, за да се запознаят на място със състоянието на пострадалите. Според министър Константинов болницата е реагирала напълно адекватно. УМБАЛ „Свети Георги" разполага с всичко необходимо - спешни екипи, апаратура и консумативи, за да осигури помощ на пострадалите в извънредни ситуации като тази тежка катастрофа, каза той.

На място в болницата бяха и кметът на града Славчо Атанасов и пловдивският митрополит Николай. За тежкият инцидент на магистрала „Тракия" и състоянието на пострадалите се е информирал лично и областният управител инж. Иван Тотев.

Осем души загинаха при катастрофа на магистрала „Тракия" след разклона за Хисаря, съобщиха от МВР. Сигналът за инцидента е получен към 1.10 ч. Автобусът, марка „Мерцедес", е собственост на бургаска фирма „Бургас Тур-90".

9 души остават в болница след тежката катастрофа жена е с опасност за живота
netinfo