/ iStock/Getty Images
Към момента има 515 паралелки, които са в дистанционно обучение в страната, както има и 24 групи в детските градини. Това каза служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков по БНТ.

"Сега най-тревожни са данните в Кюстендил, Ямбол, Видин, Монтана и е доста пъстра картината в България. От началото на учебната година около два пъти са се увеличили карантинираните учители и около четири пъти са се увеличили карантинираните ученици - или имахме това нарастване, което очаквахме", посочи министърът.

COVID-19 в Габровско: Въвеждат се по-строги мерки

Той отбеляза, че новината от петък е, че Габрово влезе в тъмночервената зона и там училищата ще излязат в ротационен принцип на обучение. В Габрово в клас остават да учат през тази седмица учениците от първи до четвърти клас, както и учениците от седми, осми и 12-и клас. През тази седмица в Габрово пети, шести, девети, десети и 11-и клас ще са в дистанционно обучение, а през следващата седмица ще са обратно в училище.

"Наложи се да приложим този по-тежък вариант заради по-голямата заболеваемост в Габрово", обясни министър Денков и уточни, че тези мерки там са за тази и за следващата седмица.

Математик: Ако няма локдаун, училищата ще затворят поради липса на персонал

Във Враца има много нисък дял на карантинирани ученици, което е добре, но се вижда много голяма динамика в градовете по разпространението на COVID-19, отбеляза образователният министър.

Той съобщи, че има решение за родителите, които ще останат с децата си до 14 години вкъщи, и ако родителите си вземат неплатен отпуск, могат да кандидатстват по програма към Министерството на труда и социалната политика. За едно дете, останало вкъщи в дистанционно обучение, родителите ще получават една минимална работна заплата, а за двете деца - една заплата и половина.

МОН ще затваря училища, ако не се спазват мерките (ВИДЕО)

"Дълбоко убеден съм, че в населените места и в училищата, в които се спазват мерките, в училищата ще се учи на място, а там, където не се спазват мерките, ще се разболяват и ще излизат в дистанционно обучение. Това е, което се случва в момента", коментира каква е ситуацията в страната с разпространението на COVID-19, министър Николай Денков.

Той заяви, че го притеснява нивото на ваксинираните учители, защото от началото на учебната година има много бавно нарастване на дела на ваксинираните учители. "През ваканцията, през август, те нараснаха с около 10 процента, а сега имаме едно задържане, което не е добре", коментира образователният министър.
БНТ, БТА