25 българи лекувани с бонусите на властта
25 българи лекувани с бонусите на властта / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бонусите, които министри и членове на политически кабинети върнаха, са използвани за лечението на 25 болни българи, съобщава „Преса", като се позовава на справка на финансовото министерство. Допълнителните средства, които си бе раздала властта, бяха сложени в специална сметка. Това се случи преди три години по време на първия мандат на Бойко Борисов. Тогава той излезе с ултиматум, който гласеше следното: „Или връщате парите, или подавате оставки".

Над 600 000 лв. бонуси е върнала властта

Според справката на финансовото ведомство през март 2012 г. в специално откритата сметка в БНБ са постъпили 716 571 лева.

От тях с 16 решения на Министерския съвет за лечение на нуждаещи са отпуснати 694 835 лв. В момента в сметката има останали 21 435 лв. Последно от нея бяха използвани 36 145 лв. за участието на малките музиканти Хасан и Ибрахим Игнатови на международни състезания и концерти в САЩ и Русия.

Правителството отпусна пари за мозъчни операции на две млади жени - Силвия Петрова и Станислава Христова.

За съжаление някои от хората, на които са били отпуснати средства, вече не са сред живите като 18-годишния Йордан Стоев-Дани, който бе болен от рядка форма на левкемия. С парите той успя да замине в Германия, където му бе направена трансплантация на костен мозък. Въпреки усилията на медиците Дани почина през юли 2012 г. Заради онкологично заболяване си отиде и известният български режисьор Рангел Вълчанов, на когото правителството отпуска 3865 лв., за да постъпи в клиника във Виена. Там той претърпя операция на гласните струни. На 12 март 2013 г. правителството в оставка на Борисов отпуска 287 326 лв. на десет българи. Диагнозите им обаче не са описани.

Оказва се, че и кабинетът на Пламен Орешарски е използвал сметката с глобите, за да помага на хора в нужда. Малко над 85 400 лв. са дадени за терапия на 43-годишната Моника Киркова и на 77-годишния Владимир Григоров.