/ iStock/Getty Images
Кметът на София Васил Терзиев обяви 17 септември за неучебен, но присъствен ден за училищата на територията на Столична община по повод честването на „Деня на София“. Това означава, че децата няма да учат и да имат учебни занятия, но ще трябва да идат до училище. 

Заповедта му е от днес (16 септември) и е качена на сайта на Регионалното управление на образованието в столицата.

"С придружително писмо заповедта да се насочи на директорите на училища и на началника на РУО- София-град – за сведение и изпълнение. Контролът във връзка с изпълнение на настоящата заповед възлагам на заместник-кмета на Столична община в направление „Култура, образование, спорт и младежки дейности“, посочва още в заповедта Терзиев.

Новината изненада някои директори, учители и ученици. 

"Ей така като ти дойде една заповед в 16 ч., че на 17.09. е неучебен ден,
но все пак присъствен ден! И те обземе едно спокойствие. От ефекта става дефект! Знам, че точно така не се прави", това заяви на фейсбук страницата си Диян Стаматов, директор на столичното 119-то училище и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета.

Други училища успяха бързо да направят програма за утре и са предупредили ученици и родители - в някои са определени спортни дейности, в други ще раздават учебници, а в други ще посещават музеи и галерии.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня