16 юни - Ден на национален траур заради катастрофата край Пловдив
16 юни - Ден на национален траур заради катастрофата край Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Премиерът Бойко Борисов
42601
Премиерът Бойко Борисов
  • Премиерът Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов подписа доклад, с който 16 юни се обявява за Ден на национален траур в памет на жертвите в катастрофата на магистрала „Тракия”, при която загинаха осем души.

Тежкият инцидент стана около 1.00 ч. на 15 юни. Автобус на фирма „Ентуртранс”, пътуващ по линията София - Бургас, се преобърна и запали на 126 км от магистралата, близо до разклона за Хисаря. Автобусът се ударил в лявата мантинела и след това се е преобърнал по таван. На място загинаха шестима души, други двама починаха в болницата. Сред загиналите е и говорителят на ОДП на МВР-Стара Загора Йонка Георгиева.

В автобуса са пътували общо 31 души. 22 от пътниците на автобуса са били хоспитализирани. Към момента девет души са останали на лечение в болницата. Единият от тях е с опасност за живота в кома. Сред пострадалите е 5-годишно дете, което е в шок, заради смъртта на майка си и сестра си.

Автобусът, марка „Мерцедес”, е управляван от 43-годишен шофьор Светослав Димитров. Той е в добро състояние и е задържан за 24 часа. Пробата му за алкохол е отрицателна, той отрича да е виновен за тежкия инцидент.