16 коли на НСО обслужват администрацията на президента
16 коли на НСО обслужват администрацията на президента / снимка: БГНЕС, архив

16 коли на Националната служба за охрана обслужват администрацията на президента Росен Плевнелиев. Това става ясно от справка на президентството, поискана от в. „Сега”.

10 коли обслужват секретарите на президента, а автомобили на службата се ползват и от главния секретар, началника на кабинета на президента и началника на кабинета на вицепрезидента. На разположение на служителите от администрацията, включително съветниците, са три автомобила на НСО.

Ползването на коли на службата от президентството е регламентирано в нейния правилник, приет с постановление на Министерския съвет от 5 август 1992 г. Съгласно разпоредбата НСО осигурява транспортното обслужване на администрацията на президента за сметка на своя бюджет. Администрацията на държавния глава не разполага със собствени автомобили.

Наскоро се разбра, че според готвения нов закон за НСО цялата администрация на президента заедно със секретарките и обслужващия персонал ще ползва колите на службата и евентуално спецрежим на придвижване. Очакваше се тази спорна привилегия да отпадне. Малко преди Росен Плевнелиев да стане държавен глава, премиерът Бойко Борисов се закани, че ще му остави НСО на подчинение, но ще му вземе голяма част от автопарка, защото е твърде голям. Досега не е известно това да е станало. По неизвестни причини обслужването на президентството е за сметка на НСО, докато Министерският съвет и парламентът плащат за подобни разходи от собствените си бюджети.