13 замове аут от кабинета
13 замове аут от кабинета / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

13 зам.-министри ще напуснат правителството в сряда - 30 април. Премиерът Сергей Станишев ще се раздели с шестима замове от квотата на БСП, с още толкова от бройките на НДСВ и с един зам.-министър от ДПС. С това приключва вторият етап от обявените от министър-председателя след заседанието на Съвета на коалицията промени в изпълнителната власт.

На заседанието на ИБ на БСП премиерът и соцлидер Сергей Станишев е изслушал доклада на преговорната група за договорените в тройната коалиция съкращения във властта и обяви лаконично пред медиите: „Утре ще научите след министерския съвет”.

След като припомни, че съкращенията сред зам.-министрите ще бъдат 20 процента, а сред зам.областните управители – 25 на сто, Станишев пое пеша към „Дондуков” 1 и заради ремонтните дейности по ул. „Позитано”. По информация на Дарик вместо планираните осем зам.-министерски оставки, социалистите ще се разделят само с шестима от втория ешелон на властта. Постовете си вероятно ще запазят зам.-министърът на образованието Ваня Добрева, която беше набелязана за съкращение, както и зам.-министърът на околната среда Атанас Костадинов. В планираните за съкращение бройки на зам.-министри влизат и двамата, подали оставки Камен Пенков от МВР и Феим Чаушев – от външното министерство, чиито щатове се закриват.

Обсъждат се два варианта за жълт зам.-министър на отбраната – Цонко Киров или Ясен Янев, един от двамата ще заеме мястото на Радослав Бозаджиев. Соня Янкулова, чийто щат ще бъде съкратен, ще отиде вероятно в МВР като заместник на Михаил Миков.

От БСП ще се разделят и с 15 зам. областни управители. Техният общ брой в страната ще бъде намален от 90 на 70, като там, където управлява областен управител от БСП, ще се раздели със заместниците си съпартийци.

Третият и последен етап на промените в кабинета, а именно преструктурирането на агенциите, ще бъде ясен след заседанието на Политическия съвет на коалицията в Банско на 10 и 11 май.