11-годишно дете почина в Ботунец, след като се задави с пионка от игра.

Родителите го отвели в местната поликлиника, но там нямало лекар. По думите им то починало, докато чакало линейка, която закъсняла. От Спешна помощ обаче не потвърдиха тази информация.

Министър Ананиев разпореди проверка на случая с починало дете в Ботунец

Пред спешния филиал в квартала се породи недоволство от страна на близките на семейството, което е приключило след намеса на органите на реда.

По информация на близките 11-годишното момче си играело в дома, когато глътнало пионка от игра и започнало да се задушава. Майката веднага го завела в спешния център в поликлиниката в „Ботунец”, но там нямало лекар.
 
Семейството твърди, че детето е починало, докато родителите чакали линейка над 40 минути. Катя Сунгарска, говорител на столичния Център за спешна медицинска помощ, отрече пред Дарик тази информация, като се позова на документи: „В 14.02 получаваме сигнал за 11-годишно дете, което се задушава. Най-вероятно е погълнало чуждо тяло, повръща кръв. В 14.03 изваждаме екип от друг адрес и веднага го пренасочваме към детето. В 14.08 се обажда лелята на детето и казва: „Ще го закараме в болнично заведение, отказваме сигнала“. В 14.16 минути нашето медицинско лице във филиала ни в Ботунец ни се обажда и ни казва, че дете в много тежко общо състояние, посиняващо, с много нисък пулс е закарано в нашия филиал там".

"До нас, доколкото разбирам, се намира входът на ДКЦ-то, но няма време да се викат лекари и специалисти, затова тя започва веднага реанимационни действия, но детето е било наистина в много тежко състояние и е починало. Междувременно, разбирайки каква е ситуацията, завеждащият на смяната се обажда в линейката, която беше така или иначе насочена към адреса на детето и я пренасочва към филиала в Ботунец, ако може да окаже помощ. Пращат и втора линейка от града. За съжаление обаче детето вече е починало. Пристигат и двата екипа на място, но детето вече е починало, било е в много тежко състояние. Какво точно се е случило, как се е случило, каква е причината детето да загуби живота си вече може да установи единствено и само аутопсия”, каза още Сунгарска.
 
Малко по-късно пред деня голяма група хора са се събрали пред местния филиал на Спешна помощ, откъдето пък сигнализирали полицията и до напрежение не се стигнало. От здравното министерство информираха Дарик, че по случая вече е назначена проверка.