Делят ни 1010 години от делото на цар Самуил - време на невиждани, страхотни победи на българското оръжие и време на поражение, време на героизъм и превратности, но всичкото това време е въплътено в един от най-ярките ликове на нашето минало. Велик и всеотдаен защитник на родната земя и българския народ.

Това заяви в словото си държавният глава Румен Радев, който участва днес в церемонията по отбелязване на 1010 години от управлението на цар Самуил в Националния парк-музей „Самуилова крепост“ край село Ключ.
 

цар Самуил
БТА

 
През целия си живот цар Самуил ще остане непоколебим бранител на българската независимост, на държавността и духовното наследство, наследени от неговите предшественици - Крум, Борис и Симеон, заяви в словото си държавният глава. Той каза, че цар Самуил е описван от своите съвременници като ненадминат по сила и храброст, като човек, който никога не е знаел покой. Самуил отхвърля поражението след завладяването на Източна България, изобличава и наказва предателите и обединява българите в битка срещу Византия, подчерта Румен Радев. По думите му България на цар Самуил непоколебимо отстоява правото на своето съществуване, воюва срещу империята за освобождаването на завладените земи, бори се за международно признание, като нанася болезнени, тежки удари на империята.
Румен Радев, президент на Р България


























Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие почетния строй и произнесе слово в присъствието на Софийския митрополит и български патриарх Даниил, кметът на община Петрич Димитър Бръчков, народни представители, членове на Европейския парламент, областният управител на Благоевград Георги Динев, Неврокопския митрополит Серафим, Струмишкия митрополит Наум, кметове и общински съветници, представители на българската научна и академична общност.
 

цар Самуил
БТА

 

Хилядолетие по-късно цар Самуил се извисява в българската памет с трагичната си орис, но и с волята да отстоява свободата и достойнството на България.  И днес неговият героичен и печален образ е мерило за честта на Родината, за жилавия наш корен, устоял на не една буря над бащината земя.

 

цар Самуил
БТА

 

Заветите на цар Самуил и днес морално ни задължават да поставяме винаги на първо място Родината и да я отстояваме докрай, посочи още президентът.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня